Du grønne glitrende!

I denne spalten handler det vanligvis mest om kjemi, men denne gangen vil jeg tillate meg å ta en ørliten avstikker inn i matematikkens verden, nærmere bestemt geometrien. Men ta det med ro! Matte kan være ganske så fornøyelig, særlig når den har et potensial for å bli dobbeltpepret. Det skal nemlig handle om pepperkaker.

Når jeg baker peppekaker har jeg ofte ergret meg litt over all deigen som blir til overs innimellom pepperkakeformene. Jeg stikker ut hjerter og stjerner og pepperkakedamer så tett inntil hverandre som overhodet mulig. Men det blir allikevel noe til overs innimellom figurene som jeg må samle sammen og la stivne litt i kjøleskapet før jeg kan kjevle den ut på nytt igjen. Tenk om jeg hadde hatt pepperkakeformer som hadde passet perfekt inntil hverandre? En ganske besnærende tanke! Rent matematisk handler dette om å finne fram til mønster som dekker hele flater, og slike mønster har fått et fint navn: tesselleringer. Noen enkle (men også litt kjedelige) eksempler på slike mønster som dekker hele flater er kvadrater (tenk kjøkkenfliser), likesidete trekanter og romber (tenk sirupssnipper). Men det finnes også langt mer intrikate mønster som dekker hele flaten. Mange har nok sett verkene til kunstneren M. C. Escher hvor engler og demoner sømløst er filtret inn i hverandre, eller hvor salamandere nærmest biter seg selv i halen. For pepperkaker blir disse mønstrene litt for detaljerte, så spørsmålet jeg satt igjen med var om jeg kunne finne en passende pepperkake tessellering?

Jeg hadde lagt merke til at taggene på juletreformen passet godt inn i hverandre, og ofte utnyttet dette ved utstikking av pepperkakejuletrær for å minimere mengden av til-overs-deig. Og ganske riktig, da jeg tok i bruk et spesielt tegneprogram for å lage tesselleringer var det ikke så mye justering som skulle til før jeg hadde en juletreform som passet perfekt inntil seg selv, akkurat som brikker i et puslespill. Du grønne glitrende! En kamerat hjalp meg så med å lage en plastform basert på dette mønsteret og resultatet ser du på bildet. God jul!

Martin Lersch, dr. scient.

webmaster@khymos.org

Les mer om mat og kjemi på http://blog.khymos.org eller følg meg på @tastymolecules

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR