Seks lag innen kantine, personalrestauranter og institusjon skal konkurrere i norgesmesterskapet Community Catering 2018. Hvert lag består av to deltakere med fagbrev enten som kokk, institusjonskokk eller konditor. I tillegg til å lage den beste menyen, skal lagene også ta klimasmarte hensyn.
Tekst: Elisabeth Strøm
Her er finalelagene i tilfeldig rekkefølge:
- Studentsamskipnaden i Oslo Mat & Drikke: Morten Korsnes og Niklas Trondsen
- Team bRest, Oslo: Christopher Jarodd og Baldur Kristinsson
- De 3 stuer As, Oslo: Håkan Torstensson og Tobias Nordin
- Hegstad & Blakstad, Trondheim: Sara Alukuye Osuma og Panupong Phengphen
- Compass Group, Oslo: Anita Widerberg og Ljubisa Babic
- Team Toma, Stavanger: Pål Gøran Anda og Christian Mathiassen
På serveringsbrett
Oppgaven er et uttrekk fra oppgavesettet som gjelder i Culinary World Cup og IKA Culinary Olympics for Community Catering 2020. Lagene skal lage mat til 12 personer og det skal være mulig å plassere hele menyen på serveringsbrett, unntatt desserten. Den totale kostnaden skal ikke overstige 80 kr. per gjest.
I finalen skal det lages:
- 1 suppe – hovedgarnityr skal være flerbruk av råvarer fra kjøttrett eller fiskerett
- 1 salat, maks 400 ml pr gjest, 2 dressinger
- 1 vegetarisk rett
- 1 kjøttrett og en fiskerett – en av rettene skal serveres fra en «servicestasjon»
- 1 dessert
Klimasmart mat
I tillegg til gode smaker som skal friste både øyne og gane, skal finalistene dokumentere at de tar klimasmarte hensyn under konkurransen. Det betyr i praksis at finalistene skal bruke Unilever sin CO2-kalkulator for å beregne hvor klimasmart menyen er. Lagene skal også kildesortere alt avfall og svinn i ulike beholdere under konkurransen. En kvalifisert dommer gjør en kvalitativ poengvurdering av kildesorteringen etter serveringen. Lagene må også presentere en plan for gjenbruk/flerbruk av råvarer.
11.-12. september
Konkurransen går av stablen 11.-12. september ved KIT Akademiet på Kalbakken i Oslo. Tre lag konkurrerer hver finaledag. Lagene har fem timer til rådighet på kjøkkenet. Det er Norges Kokkemesteres Landsforening som står som arrangør.