Fjerner usunn mat fra svømmehall

Noen ganger kan liten tue velte stort lass. Laila Røsholt Rød gikk ut i mediene og klaget på serveringstilbudet i Sandefjords kommunale badeanlegg. Saken havnet hos politikerne og nå er slush og pommes frites erstattet med sunnere alternativer. Nå etterlyser institusjonskokken en folkebevegelse.

Kost- og ernæringsforbundet fulgte opp saken med debattinnlegg i lokalavisen og direktekontakt med ordføreren.

–Jeg fikk uventet støtte og drahjelp fra Kost- og ernæringsforbundet som nylig har vedtatt en resolusjon sammen med Delta om matservering i offentlig bygg. Budskapet her er at mat som serveres i offentlige idrettshaller og svømmehaller bør følge de offentlige kostrådene fra Helsedirektoratet, ut fra et folkehelseperspektiv, sier Røsholt Rød.

I leserinnlegget i Sandefjord Blad, som fikk ballen til å rulle, skriver den matglade institusjonskokken, kostøkonomen og senterparti-politikeren: «Jippi! Jeg har fått en BMI under 25. Jeg er ikke overvektig lenger. Sandefjord kommunes svømmehall kan være til god hjelp for en som ønsker god helse».

Men etter noen lengder i bassenget blir man sulten. I kiosken er det pølser, sjokolade, slush i alle regnbuens farger, brus, is og pommes frites som skal mette badegjestene.

–Jeg er ikke fanatiker. Men hvor er frukten, grønnsakene eller vanndispenseren? Når et barn eller ungdom velger å være aktiv, må kommunen sikre at de får et tilbud som sikrer god helse og gode oppvekstvilkår, mener Røsholt Rød, og er først og fremst opptatt av at det må være valgmuligheter.

Pommes frites eller gulrot

– Det er ikke snakk om svart eller hvitt. Pommes frites eller gulrot. Men heller noe midt i mellom, som wraps, salat eller grove rundstykker.

Trebarnsmoren er mer en gjennomsnittlig opptatt av kosthold og helse. Hun har et høgskolestudium i overvektsproblematikk blant barn og unge. Det skal ikke mange svømmetak til i bassenget for å slå fast at barn og unge med noen kilo for mange ikke lenger er unntaket.

–Seks prosent av unge i Norge er overvektige eller har pådratt seg fedme. Mitt budskap er: Hvordan kan vi voksne hjelpe de unge med å velge riktig mat? Vestfoldkommunene har vedtatt en handlingsplan for 2008 til 2018 som heter «Gode oppvekstvilkår for barn og unge». Hva gjør kommunen i praksis?

Til Kjøkkenskriveren utdyper hun:

–Jeg hadde ikke brydd meg om det gjaldt en privat kiosk på andre siden av gaten. Men dette er offentlig servering i et offentlig bad. I så måte har bademesteren en offentlig stilling. Han burde hatt kontor vegg i vegg med kommunens helsesøster, mener hun.

Etterspørselen bestemmer

Svømmehall-lederen på sin side er ikke fornøyd med den retningen utviklingen nå tar. Finn Triger har til Sandefjord Blad gitt uttrykk for at han selger det folk vil ha. Og folk vil ha pommes frites og slush. Dette er kioskens desiderte bestselgere og i fjor lå omsetningen på slike varer på 300.000 kroner.

Triger sier han tidligere har forsøkt å selge sunnere mat, men uten å lykkes. Nå følger han lojalt kommunes vedtak – om noe motvillig. Han mener det er ille at politikerne skal få bestemme hva folk skap spise og kose seg med.

Fett, salt og sukker

Rådmannens innstilling om å fjerne usunn mat og godterier fra svømmehallen i Sandefjord ble vedtatt av ni mot to stemmer i Kultur og fritidsutvalget. «Varer som er spesielt lite sunne på grunn av høyt innhold av fett, salt og sukker fjernes fra sortimentet, Det vil i praksis først og fremst bety at en fjerner varer som pommes frites og slush», står det i innstillingen som ble vedtatt. Vanlige pølser byttes også ut med pølser som har høyt innhold av kjøtt, eventuelt hvitt kjøtt. I tillegg skal det tilbys grove pølsebrød. «Utvalget bør suppleres med varer som grove brødskiver, knekkebrød med pålegg i porsjonspakker, enkle mellommåltider, nøtteblandinger og smoothies, heter det videre.

Vi har kompetansen

Laila Røsholt Rød mener det er feil at kommunale driftere av kiosker og kafeer i idrettsanlegg kun tenker profitt. Hun mener de har et ansvar for å tenke helhetlig. Det betyr å drifte i samsvar på anleggets funksjon, som er forebyggende folkehelsearbeid i kommunal regi.

–De som bestiller varer tar valg. Disse valgene bør tas ut fra faglige vurderinger, hvor myndighetens anbefalinger bør ligge til grunn. Alle kommuner har kompetanse om ernæring, ikke minst gjennom institusjonskokker som hver dag jobber for å sikre sunn og næringsrik mat til kommunens beboere. Det er bare å ta kontakt, sier Røsholt Rød.

Hun parker ballen videre til kokke-kolleger over det ganske land:

-Kast dere på bølgen og bruk Sandefjord kommune som et eksempel til etterfølgelse. By fram den unike kompetansen vi sitter på, oppfordrer hun

Små grep

Medie-oppslag den senere tiden viser at det er mange som engasjerer seg i hva som er riktig mat i idrettshaller og -arrangementer. I nabofylket Østfold har Østfoldhelsa utarbeidet et eget skoleringshefte som heter «Velg sunnere på idrettsarenaen». En del av kurskonseptet retter seg mot ansvarlige i kiosker og utsalg på idrettsarenaer. Ofte er det enkle grep som skal til. Litt grovere, sunne alternativer og bevisst plassering i hyllene. Styreleder Inger Christin Torp i Østfoldhelsa sprer gjerne det glade budskap over det ganske land.

–Det trengs en bevisstgjøring og det er de voksne som må ta ansvaret. Det vi ser er at når unge får valget, så foretrekker de enkel og sunn mat som brød med pålegg.

Lørdag hele uka

Bama har en ordning som kalles Idrettsfrukt. Ordningen går ut på at Bama «sponser» alle idrettslag i Norge som er medlem av Norges Idrettsforbund. I forbindelse med trening, samlinger, renn, cuper eller andre arrangementer får lagene 60 prosent rabatt på Bendit-produkter, frukt, grønt, smoothies, juice og salater.

–Bakgrunnen for at vi gjør dette er fordi vi i Bama mener at fysisk aktivitet og et sunt kosthold hører naturlig sammen. Ved å benytte seg av ordningen, sørger idrettslagene for sunne alternativer. Vi tror det er viktig å starte der, sier Odd-Bjørn Hjelmeset, sponsorsjef i Bama.

At det er mye usunn mat i forbindelse med trening og idrett, tror han handler både om sløvhet og kunnskapsløshet, spesielt hos foreldre og andre voksne.

–Før hadde vi noe som het lørdagsgodteri. I dag skal enhver anledning brukes til kos. Hvis man ikke er bevisst, kan det fort bli lørdag hele uka, sier Hjelmeset.

BILDETEKSTER

Hvordan varene er plassert i hyllene påvirker også hva vi kjøper. Østfoldhelsa har utarbeidet et kursopplegg for ansvarlige i kiosker og utsalg på idrettsarenaer. Foto: Merete Vonen.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR