Flest gylne måltidsøyeblikk på Døli

Friske grønnsaker, delikat anrettet og middager som er fristende både for øye og gane. Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal, Akershus, er den institusjonen i Norge som er best på sykehjemsmat.

– Vi ble ekstremt glade da vi slo 20 konkurrenter i fylkeskonkurransen. Man at vi skulle vinne i den nasjonale kåringen kom overraskende på oss. Da telefonen kom fra Fylkesmannen måtte jeg be ham gjenta budskapet, sier kjøkkensjef Lisa Tronsen.

Det er spent stemning på Døli. Det er ikke hverdagskost at landbruks- og matministeren, fylkesmannen og ordføreren kommer på besøk. Bordene er pent dekket til kaffe og marsipankake.

Sprer mat- og livsglede

Statsråd Sylvi Listhaug sendte i fjor sommer ut brev til alle landets ordførere med invitasjon til å delta i fotokonkurransen «Gylne måltidsøyeblikk». 147 institusjoner har sendt inn bidrag. Disse er fordelt på 108 kommuner, og alle fylker er representert.

– Vi er glade for den gode responsen. Men det betyr også at mer enn 300 kommuner her i landet ikke er med i konkurransen. Det bekymrer meg; Skyldes det at de ikke har tid eller at de ikke har noe å vise fram, sa Listhaug i forbindelse med prisutdelingen.

Listhaug var vært leder av den nasjonale juryen, og til slutt var det tre sykehjem som skilte seg ut. Døli i Nittedal, Blidensol i Stavanger og Nygård i Sandefjord. Men Døli hadde den beste helhetlige presentasjonen av maten. Juryen la vekt på flere forhold i forbindelse med utvelgelsen. Menyene på Døli var fargerike, delikate og innbydende – både for øye og gane. Menyene var også tilpasset målgruppen.

– At kjøkkenet bruker friske grønnsaker ga et lite ekstrapoeng, røpet Listhaug.

Hun la til at det er tydelig at sykehjemmet serverer mat i tråd med kostholdsrådene fra Helsedirektoratet.

Varmer et ordførerhjerte

Ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) gikk til valg på at Nittedal skulle gjeninnføre kjøkkendriften om Arbeiderpartiet og Venstre vant kommunevalget. At kommunen nå kan skilte med landets beste sykehjemsmat, gjør henne så stolt at hun nærmest sprekker, sa hun til forsamlingen.

– Jeg kan ikke se for meg et hjem uten kjøkken, og det var også derfor vi gikk til valg på å gjenåpne våre to kommunale kjøkken, sa hun, og la til at mat er mer enn det som ligger på tallerkenen. Mat er også smak, lukt, ernæring og matglede.

– At brukere og pårørende skryter av maten varmer et ordførerhjerte.

Pynter ikke på virkeligheten

Kjøkkensjef Lisa Tronsen mener også det er spesielt hyggelig å motta prisen med tanke på historien som Nittedal har med sine to kommunale kjøkken. I dag har begge sykehjemmene i kommunen egne kjøkken som lager maten etter metoden kok-servér. For kommunens sykehjemsbeboere betyr det hjemmelaget mat sju dager i uka.

Døli pleie- og omsorgshjem er et sykehjem med 73 heldøgnsplasser fordelt på somatisk avdeling, rehabiliteringsavdeling, avlastnings- og korttidsplasser. Kjøkkenet har fem årsverk, fordelt på seks ansatte. Hele kjøkkenstaben har deltatt i den nasjonale konkurransen. For å delta måtte kjøkkenet dokumentere den ukentlige menyen. De måtte sende inn foto av en normal middagstallerken i minst fem av ukas sju dager, ukemenyen og minst ett bilde av spisebordet og av spiserommet.

– Vi gikk faktisk på eget fotokurs for å få best mulig bilder. Men vi var alle enige om at vi ikke skulle pynte på virkeligheten. Vi ville få fram hvordan vi faktisk har det her på Døli, sier Tronsen.

Den nasjonale juryen:

Juryleder Sylvi Listhaug, landbruks- og matminister, Astrid Nøklebye Heiberg, statssekretær, Trine Sandberg, matblogger, Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet, kokk Arne Brimi og Arnt Steffensen, leder Kost- og ernæringsforbundet.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR