Geir var klart best og tok gull

Europas beste kokk heter Geir Skeie. På 28-årsdagen den 2. juli klarte han det han hadde satt seg som mål: å vinne i Bocuse d’Or Europe. Med 42 poeng mer enn andremann på resultatlista, var det en suveren seier.
Det var en nesten elektrisk stemning i Siddishallen i Stavanger da Geir Skeie ble ropt opp som vinner av det første Bocuse d’Or Europa noensinne. En stor tilhengerskare av familie, venner, kokkekolleger og vanlig publikum hadde lenge holdt et taktfast «Norge, Norge, Norge», mens de øvrige prisene ble delt ut. Franskmannen måtte nøye seg med spesialprisene for fisk og kjøtt, mens Jesper Kure fra Danmark ble nummer to og Jonas Lundgren fra Sverige nummer tre. Den nordiske dominansen var overveldende, med alle de fem nordiske landene blant de seks beste.

Imponerte dommerne
Jurymedlem Lea Linster, vinner av Bocuse d’Or i 1989, syntes den norske maten var fantastisk, mens sveitsiske Franck Giovanni sa at den norske fiskeretten var nydelig. Også hoveddommer Bent Stiansen syntes Geir fiskerett skilte seg positivt ut. Han holdt imidlertid en knapp på svenske Jonas Lunsgrens på kjøtt. Når alle poengene fra de 20 dommerne var talt opp, var likevel Geir Skeie en suveren vinner.
Her er resultatene:
1) Norge 838 poeng
2) Danmark 796 poeng
3) Sverige 754 poeng
4) Frankrike 754 poeng
5) Finland 711 poeng
6) Island 710 poeng

På de neste plassene kom Estland, Nederland, Tsjekkia, Sveits, Storbritannia og Luxembourg. Alle disse kvalifiserte seg dermed til verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon i januar. Belgia på 13. plass var egentlig slått ut, men siden belgieren fikk store tekniske problemer og strømbrudd i kjøkkenet, bestemte Paul Bocuse at Belgia får en av de to wild card-plassene i finalen, der det er plass til 24 land.

Alt etter planen
Geir var førstemann ut på dag to. Han var i gang klokken åtte om morgenen – etter allerede å ha brukt et par timer med å få råvarene på plass. Klokka ett leverte han sin fantastisk elegante lakserett til 12 personer til stor jubel fra tribunen. 35 minutter senere satt den andre delen av juryen klar til å smake kjøttretten, og Geir leverte helt presis.

Like etterpå kunne han slå fast at alt hadde gått etter planen. − Jeg har en god følelse og har gjort mitt beste, sa han.

Så hadde han også laget hele komposisjonen hele femten ganger før. Med seg på kjøkkenet hadde han assistent Ørjan Johannessen, mens trener Odd Ivar Solvold var tett på for å gi råd underveis. Solvold var imponert og overrasket over den klare seieren. Han har selv en tredjeplass i Lyon og var også treneren til Charles Tjessem da han vant i 2003. Nå tror Solvold at Geir Skeie vil ha et psykologisk overtak på konkurrentene i Lyon. Han vet at han kan vinne og han har bevist at han beholder roen og konsentrasjonen under press.

Klar for mer trening
Geir har helt siden han var tretten år og så Bent Stiansen vinne Bocuse d’Or, hatt det som sitt store mål. Bocuse d’Or Europe kom inn som en ekstra mulighet for første gang i år, og Fitjarbuen benyttet like godt anledningen til å gå helt til topps. Han er allerede i gang med å tenke på neste store dyst. I sommer nøyer han seg med en uke ferie, resten av tida skal det trenes. I Lyon er det biff, torsk, reker og kamskjell som er de obligatoriske råvarene. Enda en gang er det Norge som skal levere sjømaten, men for Geir Skeie er favorittråvarene brukt opp. Lam og laks var mitt i blinken. Vinnersjansene er uansett store også ved neste korsvei. Han er rett og slett en fantastisk kokk og akkurat nå den be te i Europa.

Her er Geirs vinnerkomposisjoner:

Laks Austevoll
Laks bakt i avokado og nori, eggeplomme «gribiche»
Gravlaks sprøstekt med syltede grønnsaker og eplepuré.
Jordskokk og potetrør
Asparges og morkel
Blomkål og laksekaviar
Pepperrotsabayonne og blomkålskum

Lam Fitjar
Sadel og lår i ett med estragon og rotfrukter
Lammerull med aprikos, lammepølse og glasert brissel
Lammenyre og løk
Artisjokk, nykål og primører
Potetkube med steinsopp og feves
Lam og estragonsjy.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR