Heimelaga norsk mat

Bodil Nordjore, turbobudeia fra Vinje i Telemark, formidler norske mattradisjoner på mange vis. Hun er utdannet kokk og pedagog og er fagansvarlig for matkulturstudiet på Rauland. For to år siden kom boka Bodils fjellmat, og nå er hun ute med Bodils heimelaga norsk mat.

Utgangspunktet er bondekosten og matlaging i heimen, som Bodil iherdig bidrar til å holde i hevd gjennom undervisning, menyutvikling for arrangementer og serveringssteder og sine opptredener i media. Bodil Nordjore viser ekte matglede og knytter verdier til maten, derfor er det spennende å lese hennes tanker om norsk mat gjennom tidene. Det frodige Telemarksmålet, som hun bruker både i nitimen og i bøkene sine, setter ekstra farge på så vel oppskrifter som erindringer og fortellinger.

Boka er et oppkomme av tradisjonelle norske oppskrifter, og her er mange flere enn sidetallet tilsier. Ei god, varm suppe er en favoritt hos Bodil, og det synes på utvalget av oppskrifter. Kapitlet om tilbehør spenner fra det velkjente, som eggesmør, til det mer spesielle, som syltetøy av kvann. Etter å ha vært igjennom supper, kjøtt, fisk, sauser og tilbehør, desserter, brød og smørbrød, inviterer Bodil sine matvenner med til fest. Hver og en av dem bidrar med sin festmeny, fra Astri Riddervolds tre til Halvor Hedenstads tolv retter. Dette gir en spennende variasjon i boka og viser ulike tilnærminger til hva norsk mat kan være.
Som i sin forrige bok står Bodil Nordjore fjellstøtt innenfor norsk mattradisjon. Igjen gjør hun seg til talsmann for god smak og matglede, ikke minst gleden og verdien ved å dele et godt måltid. Hun fortjener å bli hørt og lest.

Bodil Nordjore: Heimelaga norsk mat
Foto: Mona Gundersen
Damm, Oslo 2007
Innbundet, 192 sider
Pris kr 329,-

Fra Kjøkkenskriveren nr. 7-07

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR