Holder laksen fersk i 20 dager

Etter flere års forskning har Nofima kommet fram til en pakkemetode som gjør at laks kan holde seg fersk i inntil 20 dager. Superfresh heter forpakningen som Vartdal Plastindustrier lanserte på en sjømatmesse i Brussel nylig.

 

Kort fortalt er Superfresh en forpakning der laksen legges på en CO©ü-emitter bestående blant annet av bakepulver og sitronsyre og pakkes på en slik måte at luften i forpakningen fjernes før forseglingen. Denne pakkemetoden kalles MAP som står for Modifisert Atmosfære Pakking. Superfreshmetoden gjør at laksen kan holde seg fersk i inntil 20 dager ved konstant lav temperatur eller 10-12 dager ved 4 plussgrader.
I første omgang er det forsket fram en pakkemetode spesialdesignet for torsk- og laksefilet, men etter hvert vil metoden også kunne brukes på andre fiskeslag og også for kjøtt.
– Etter forseglingen utvikler puten CO©ü-gass og den har også absorberende egenskaper. Denne CO©ü-emitteren er tilpasset produktet slik at den ikke endrer fiskens pH-verdi og sensoriske tester viser dessuten at fisken ofte har høyere kvalitet enn for sammenlignbare pakkemetoder, sier seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved Nofima. Hun har hatt ansvaret for forskningen de siste årene.

Forbrukerpakning

I første omgang er det forbrukerpakningene som er klare for markedet, men senere vil det også komme transportforpakninger. I tillegg til økt holdbarhet har denne forpakningsmetoden store transportfordeler med seg. Den nye pakkemetoden krever mindre volum og kan fraktes sammen med annen mat. Fremdeles transporteres mye fisk i kasser med is som krever mer volum og det blir mye ekstra vekt grunnet all isen.

Superfresh er satt i produksjon og klar for markedet. – Vi er veldig spent på mottakelsen, og ser for oss to hovedgrupper som kan være tjent med denne pakkemetoden for ferske matvarer. Det ene er næringslivet som tilbereder og serverer mat, noe vi kaller HORECA-segmentet innenfor vår terminologi. Det andre er forbrukermarkedet, sier Jan Endre Vartdal, direktør ved Vartdal Plastindustrier.

Kilde: Nofima

BILDE

CO©ü-emitter: «Puten» som ligger i bunnen på forpakninger av f.eks. fersk fisk og sørger for økt holdbarhet fordi CO©ü utvikles etter at emballasjen er forseglet.

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR