Kjøkkendrift som før i Oslo kommune

– De sykehjemmene som produserer mat i dag skal fortsette med det, sier Sylvi Listhaug, byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo kommune. Dermed ble det bråstopp for forslaget til sykehjemsetaten om å sentralisere kjøkkendriften i kommunen.

Sykehjemsetaten i Oslo kommune hadde planlagt å sentralisere kjøkkendriften ved de kommunale sykehjemmene. Etter planen skulle kommunen få tre sentralkjøkken fra 1. juni som skulle lage all maten til eldre på byens sykehjem. En slik omlegging ville ha ført til at minst seks produksjonskjøkken ville blitt bygget om til rene mottakskjøkken. I går lovet byråd Sylvi Listhaug at de sykehjemmene i byen som allerede har kjøkken hvor det lages mat, skal fortsette med det.

– Jeg mener det må være en målsetning at flere sykehjem kan drive kjøkken. Jeg kan ikke love at det er noe vi får til, men jeg skal i hvert fall love at vi ikke skal legge ned de som allerede er i drift, sier Listhaug til Aftenpostens aftenutgave.

Måltidene er viktige

I Aftenposten kommer det fram at Sylvi Listhaug ikke er enig med Hallstein Murtnes som er prosjektleder for den nye matordningen i sykehjemsetaten, i at kvaliteten på den nye maten vil bli like god som før. Til avisa sier han at det er bedre å kjøle ned maten med en gang og varme den opp før den skal spises. Til Kjøkkenskriveren sier Listhaug at hun mener det er en verdi i seg selv at sykehjem som har kjøkken også skal produsere maten selv. Hun mener at hyggen rundt måltidene er viktig og derfor skal man ikke ta fra de eldre den gleden de har av maten og kosen rundt måltidet.
Arild Løvaas, leder i Kost- og ernæringsforbundets Oslo- og Akershusavdeling er imponert over FrP-byrådens standpunkt i denne saken.

– All honnør til Listhaug. Fremskrittspartiet har gjort en glimrende jobb når de går i mot sykehjemsetatens forslag om omorganisering, noe som ville ført til at flere sykehjemskjøkken ville blitt nedlagt, mener Løvaas.

Rehabilitering

Kjøkkensjef Anne-Marit Tjæran ved Kantarellen Bo- og rehabiliteringssenter på Søndre Nordstrand i Oslo trodde ikke sine egne ører da hun fikk vite om helomvendingen. I utgangspunktet var hun negativ til sentraliseringen, nettopp fordi god mat som kan stimulere matlyst hos eldre er viktig for å forebygge underernæring. Nå lurer kjøkkensjefen på hva som skjer med de 40 millioner kronene som var lovet av kommunen til bruk på vedlikehold og oppussing av 90 postkjøkken og to produksjonskjøkken.

– Utgangspunktet er at det trengs en omfattende rehabilitering av postkjøkkenene i kommunen. Sannsynligvis vil noen investeringer bli overflødige nå siden noen kjøkken ikke skal gå over til kok-kjøl-produksjon likevel, men detaljene i dette må vi få komme tilbake til, sier byråden. 

Bildetekst: Byråd Sylvi Listhaug vil ikke ha noe av sentraliseringen av kjøkkendriften i Oslo kommune. Foto: Oslo kommune.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR