Kokerådet for fryste bær opphevet

Det er ikke lenger mistanke om smitte i importerte fryste bær på det norske markedet, opplyser Mattilsynet. Smittekilden var en importkake med bær. Myndighetene ber oss likevel koke fryste importbær – for å være på den sikre siden.

Det er ingenting som tyder på at de fryste bærene som ble brukt ved produksjon av den mistenkte importerte kaken har kommet til Norge via andre kanaler, heter det fra Mattilsynet.

– Vi anser det nasjonale utbruddet av hepatitt A som over, og smittekilden som funnet. Vi opphever derfor kokerådet for importerte fryste bær ettersom det ikke lenger er mistanke om at det finnes infiserte bær på det norske markedet. Men, det er viktig at folk vet at det allikevel er en viss risiko knyttet til det å spise importerte fryste bær uten at de kokes først. Vil du være på den sikre siden bør du om mulig koke bærene før du spiser dem, sier Laila Jensvoll, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Selv om årsaken til utbruddet er identifisert kan det fortsatt komme noen flere sykdomstilfeller på grunn av den lange inkubasjonstiden og muligheten for sekundærsmitte.

Generelle råd om koking

Det er knyttet en viss risiko til å spise importerte fryste bær. I 2013 hadde vi et nasjonalt utbrudd av hepatitt A hvor smittekilden trolig var importerte fryste bær, og det samme skjedde i år. I tillegg har det vært flere utbrudd med norovirus som knyttes til importerte fryste bær. Hepatitt A-virus og norovirus overlever svært godt i fryste bær og smitter til bærene ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann. Begge virusene dør ved varmebehandling og et godt råd er derfor å koke importerte fryste bær i 1 minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, oppfordrer Mattilsynet.

Illustrasjonsfoto: Myndighetenes råd er å fortsatt koke frosne importbær før bruk for å unngå nytt utbrudd av Hepatt A-virus. Yay Images.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR