Lag bidos på samefolkets dag

Den samiske tradisjonsretten bidos. Foto: Per Gunnar Fordal

Søndag 6. februar er samefolkets dag, og hva passer vel bedre enn å lage den samiske tradisjonsretten bidos? En smakfull kjøttgryte som er helt perfekt gjestemat med mange rundt bordet.

I Norge feirer vi to nasjonaldager, 17. mai som er grunnlovsdagen og 6. februar som er samefolkets dag. Samisk mat er en super mulighet til å bli bedre kjent med både samisk kultur og historie, og i forbindelse med samefolkets dag er bidos en sikker vinner for søndagsmiddagen.

-Folk vil gjerne bruke reinkjøtt i gryteretter som erstatning for andre kjøttyper. Det viser tall fra en ny undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat i 2022, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat.

Bidos er en tradisjonsrik samisk festrett, hvor kokekjøtt av rein brukes sammen med potet og grønnsaker i en god kraft. Reinsdyrstek som er skjært i store terninger kan godt erstatte kokekjøttet, og er kanskje en mer tilgjengelig råvare over hele landet.

-Dette er en rett for de store festlighetene og kan lett skaleres opp dersom du får middagsgjester. Nå som landet åpner mer opp igjen, så passer bidos utmerket til en middag med litt flere mennesker rundt bordet. Hva med å invitere noen du ikke har møtt på en stund over på en søndagsmiddag, oppfordrer Kolvereid.

Kun halvparten av de yngste har smakt reinsdyrkjøtt

Undersøkelsen fra YouGov viser at om lag halvparten av barn under 12 år har smakt reinsdyrkjøtt. I Oslo er det derimot langt færre barn som har smakt reinsdyrkjøtt; her er tallet om lag én av fire.

Reinkjøtt finner du i de aller fleste frysediskene rundt om i landet.

-Svipp innom butikken i løpet av uka og plukk med deg reinkjøtt fra fryseren. Men reinkjøtt er et knapphetsgode, så ikke vent for lenge hvis du vil sikre deg reinkjøtt til den samiske festdagen, sier Kolvereid.

Oppskrifter på bidos

Lag den samiske festmaten, helt uten jåleri.
–  server gjerne sammen med det samiske festbrødet gahkko

La barna forsøke seg på bidos, steg for steg.

Kilde: Pressemelding fra matprat.no

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR