Listeriose på sykehus i Oslo

Ost av camemberttypen viste seg å være kilden da tolv mennesker fikk listeriose på Rikshospitalet og Radiumhospitalet. To døde før smittekilden ble funnet.

I oktober skjedde det som ikke skal skje; sykehuspasienter fikk listeriainfeksjon etter å ha spist mat levert fra sykehuskjøkkenet. Tolv sikre tilfeller av listeriose ble registrert i løpet av noen få dager, åtte på Radiumhospitalet og fire på Rikshospitalet. To av pasientene døde, den ene bekreftes død av listeriainfeksjonen, mens det andre dødsfallet kan ha andre årsaker.
Avdelingene på begge sykehusene ble tømt for alle matvarer som man vet er følsomme for listeriasmitte. Både kjøleskap, postkjøkken og hovedkjøkken ble vasket ned og desinfisert. På Rikshospitalets hovedkjøkken, som også leverer mat til Radiumhospitalet, ble det satt i gang en omfattende jakt på smittekilden. Mer enn seksti ulike matvarer ble testet, og det ble funnet listeria i flere varer, men i små og ufarlige mengder. Alle miljøprøvene som ble tatt var fri for listeria.
På grunn av den lange inkubasjonstiden ved listeriasmitte, kunne teoretisk alle som hadde vært på Rikshospitalet-Radiumhospitalet i slutten av september og begynnelsen av oktober ha blitt smittet. Pasienter som hadde vært på de to Oslo-sykehusene den siste måneden og sykehus som hadde tatt imot pasienter herfra ble varslet.

Uvanlig mange bakterier
Den 19. oktober kom meldingen om at store mengder listeria var funnet i en camembert levert av et lite gårdsysteri i Nærøy i Nord-Trøndelag. Mattilsynet ga umiddelbart omsetningsforbud for to typer ost fra Varø gårdsmeieri. Sykehuset hadde mottatt 80 kilo ost fra dette meieriet. De konkluderte med at alle som var smittet hadde spist denne osten, som var blitt servert ved tre tilfeller i tiden 28. september til 12. oktober.

Den endelige analysen av osten viste at konsentrasjonen av bakterier var svært høy, faktisk så mye som 6 millioner bakterier per gram ost. I et intervju med NRK sa regiondirektør Bjørn Knudtsen ved Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal at verdiene var «ekstreme» og «funnene oppsiktsvekkende».

Smitte i meieriet
Eierne av Varø Gårdsmeieri har reagert med å stenge meieriet etter det tragiske utfallet. De driver økologisk melkeproduksjon, og meieriet har produsert cirka 4 tonn ost av ulike typer per år. I motsetning til hva svært mange trodde da dette ble kjent, ble melka på gården pasteurisert. Listeria har altså ikke vært til stede i melka og må ha kommet til på et senere tidspunkt.
Distriktskontoret for Mattilsynet i Namdal bekrefter at de har funnet listeria monocytogenes på deler av produksjonsutstyret og i saltlake i meieriet. På en eller annen måte har bakteriene smittet over til overflaten av ostene. En såkalt fingerprint-analyse har identifisert den samme bakteriestammen i flere av sykdomstilfellene og i meieriet. Dette dreier seg altså om miljøsmitte i produksjonslokalene. Meieriet kunne faktisk vise til negativ listeriaprøve fra det aktuelle partiet, likevel er Mattilsynet sikre på at det er ost herfra som er kilden til sykdomsutbruddet.
I en kommentar til Kjøkkenskriveren sier Torger Hundseth fra Mattilsynet i Namdal, som er i ferd med å skrive rapport om saken, at det som må til for å øke sikkerheten og unngå reinfisering av produktene etter pasteurisering er en kombinasjon av forebyggende tiltak. Han påpeker også at kostholdsrådene når det gjelder bløte, modne oster må forsterkes.

Risiko ved listeria i mat
Nasjonalt Folkehelseinstitutt gir kostråd når det gjelder risiko for sykdom og smitte gjennom mat og drikke. På deres nettside, www.fhi.no kan vi lese:

Generelt er det lite L. monocytogenes i norske råvarer, men enkelte bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid og som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter. Slike matvarer er vakuumpakket kjøttpålegg, gravlaks, røkelaks, rakfisk og upasteuriserte meieriprodukter. Det er også en økt risiko for at mykoster og blåmuggoster kan innholde listeriabakterier.
——
Og lenger ned i samme artikkel står det:
Forebyggende tiltak
Personer tilhørende risikogrupper (gravide og personer med nedsatt immunforsvar) bør unngå kjøttpålegg etter utgått holdbarhetsdato, røkelaks og gravlaks. Videre bør de unngå rakfisk, og upasteurisert melkeprodukter. Myke og halvmyke oster – som for eksempel Brie og Camembert – og muggoster som Gorgonzola bør generelt unngås.
(Kilde: www.fhi.no, artikkelen Listeriose, publisert 23.11.2005 , oppdatert: 09.11.2007)

Den siste setningen under Forebyggende tiltak er en klar innskjerping av de råd som er gitt tidligere, da det har blitt lagt vekt på å være på vakt mot upasteuriserte melkeprodukter og dessuten har blitt gitt en anbefaling om å spise myke oster «ferskest mulig».
Dette er også noe John B. Falch, distriktssjef for Mattilsynet i Namdal, er opptatt av. Han sier til Kjøkkenskriveren at det er grunn til være spesielt oppmerksom på holdbarhetsdatoen på myke, modnede oster, på samme måte som med røykelaks. Risikoen er mindre om produktene spises etter kort tids lagring og i god til før holdbarheten utløper.

Krever nitid risikoanalyse
Hygieneoverlege Egil Lingaas opplyser at Kost- og ernæringskomiteen på Rikshospitalet har laget en rapport om listeriasaken, og at denne etter hvert vil bli offentlig tilgjengelig. Han presiserer behovet for en bred risikoanalyse når det gjelder bakterier i mat, ikke bare listeria. Han ser store utfordringer i å håndtere matvarer ulikt i forhold til en sortering av pasienter med hensyn til risiko. Alternativet er – for å redusere risikoen mest mulig – å kutte ut enkelte råvarer helt. Lingaas synes det ville være interessant å høre hva andre sykehus gjør.
Christoffer Nielsen, seksjonssjef for tilsyn ved Mattilsynets distriktskontor i Oslo, sier til Kjøkkenskriveren at konklusjonen i denne saken fra mattilsynets side er at sykehuset må gjøre en langt grundigere risikovurdering når det gjelder matvarer og leverandører. Risikovurderingen må ta hensyn til de «kundene», det vil si pasientgruppene, sykehuset har. Han mener sykehuset burde være i besittelse av tilstrekkelig kunnskap på dette området.

Fra Kjøkkenskriveren nr.7-07

Siste utvikling i saken fra Rikshospitalet: Se Rikshospitalets egne sider.

Rikshospitalets rapport:  Risikovurdering av Listeria monocytogenes

Les mer om listeria på www.matportalen.no

og hos Kjøkkenskriveren Listeria monocytogenes – en IK-mat-utfordring

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR