Matformidlere i skolen hedret med pris

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2011 gikk i år til fagkonsulent Kirsty McKinnon og matentusiast og pedagog Christin Løkke Hagen, begge fra Tingvoll. De deler prisen for sitt arbeid med skolehager og «kortreist gjestebud» i skolen.

Fagkonsulent Kirsty McKinnon er ansatt ved Bioforsk Økologisk Tingvoll. I 2002 tok hun initiativ til skolehagen ved Bioforsk Økologisk, og er ansvarlig for driften av denne. Hun har skrevet flere bøker om kjøkkenhage, økologisk hagebruk og økologisk landbruk. Matentusiast og pedagog Christin Løkke Hagen, er lærer ved Tingvoll barne- og ungdomsskole, blant annet innen faget Mat og helse.

– Kirsty McKinnon og Christin Løkke Hagen har gjort en innsats ut over det ordinære og det forventete innen sine områder. De formidler sitt arbeid til andre, slik at flere kan nyttiggjøre seg av deres ideer og erfaringer, het det i juryens begrunnelse.

Muligheter lokalt

Sammen og på hver sin måte har de arbeidet for at barn og unge skal få grunnleggende kjennskap til matproduksjon og matlaging. Ved Tingvoll barne- og ungdomskole står «Kortreist gjestebud» fast på planen hver høst. «Kortreist gjestebud» er en viktig del av skolen sin satsning på entreprenørskap hvor elevene læres opp i å se ressurser og muligheter lokalt, samt være nyskapende. «Kortreist gjestebud» bygger på hovedpillarene bærekraftig utvikling og entreprenørskap.

Alle elever fra 1. til 10 klasse er aktive og en konkretiserer mange av de målene som grunnskolen jobber etter. Alle elever i 4. og 5. klasse ved Tingvoll barne- og ungdomsskole gjennomgår et opplegg i skolehagen. I tillegg blir skolehagen brukt som en naturlig del av undervisninga i alle fag, og spesielt innen mat og helse. I 6. og 9. klasse er produkter fra skolehagen en naturlig del av råvarene. Som en del av opplegget får alle elever i 9.klasse være med på slakting og videreforedling av sau.

Gjestebudet er med på å forsterke det gode samarbeidet Tingvoll barne- og ungdomsskole har med Bioforsk Økologisk Tingvoll gjennom arbeidet med skolehagen og produktene fra hagen. Skolehagen blir brukt som en naturlig del av undervisninga i alle fag. Sommeren 2011 vil NRK-programmet Grønn glede ha faste innslag fra skolehagen på Tingvoll.

 

Kokebokens dag

Årets pris ble utdelt under Kokebokens dag på Hedmark Fylkesmuseum, avd. Domkirkeodden på Hamar med Ingrid Espelid Hovig tilstede. Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble første gang delt ut i 1994. Prisen er initiert og opprettet av Faglig Matråd ved Ingrid Espelid Hovig sin 70 årsdag. Prisen ble opprettet for å hedre innsatsen til Ingrid Espelid Hovig i å formidle norsk matkultur, ernæring og sunt kosthold gjennom en hel generasjon på våre TV skjermer. Fra 2009 har Faglig Matråd og Hedmark Kunnskapspark AS gått sammen om å videreføre prisen. Årets utlysning har satt fokus på matformidling i skolen og juryen har sett etter kandidater som,

 

Juryen

Det kom inn 47 nominasjoner på godt kvalifiserte kandidater fra hele landet. Juryen som har vurdert årets kandidater er;

Tove Diesen, matskribent og mottaker av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2008. Leder av årets jury.

Knut Inge Klepp, Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet

Lilja P. Søberg, Høgskolelektor ved Høgskolen i Hedmark.

Liv Gregersen Kongsten, Leder av Faglig Matråd og mottaker av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris i 2001.

Tidligere vinnere av matkulturprisen

2010: Kokk/ restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/ Husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

BIldetekst:

Fra vestre: Ingrid Espelid Hovig, Christin Løkke Hagen, Kirsty McKinnon og juryleder Tove Diesen. Foto: Flemming Støldal.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR