Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010 er tildelt Hanne Frosta. I forbindelse med årets utlysning var fokuset ”ildsjeler i nærmiljøet som har satt tydelige matkulturelle spor i by eller bygd”.
Årets vinner driver restauranten Hanne på Høyden i Bergen. Tidligere har Frosta både blitt kåret til Årets kjøkkensjef i 2005 (Norges Kokkemesteres Landsforbund ) og hun ble Årets bondekokk i 2006 ( Norges Bondelag ).
Røtter i norsk mattradisjon
Hanne Frosta mottok Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris under en mottakelse på Domkirkeodden, Hamar, torsdag 3. juni.
Juryen begrunner årets tildeling med at Hanne Frosta er nyskapende med røtter i norsk mattradisjon. Hun er en matfilosof som villig deler sine kunnskaper med andre og hun er initiativtaker til uttallige matprosjekter. Hanne Frosta har også utviklet en evne til å definere smak – på mat – et gebet som stort sett har vært forbeholdt vinskribenter, heter det i en pressemelding.
– Hun tror på kvaliteten i norske råvarer og de lokale produkter
– Hun tror på den hjemmelagde maten og mattradisjonene
– Hun tror på lokale økologisk produserte råvarer
Hanne Frosta setter nasjonale spor og hun har et engasjement inn i satsningen Ny Nordisk mat. Her har Danmark har sin Claus Meyer og Sverige sin Carl Jan Grankvist. Juryen ønsker at Hanne Frosta skal være Norges aktive motstykke når det gjelder Ny Nordisk Mat. Juryen mener Hanne Frosta vil gjøre den store forskjellen når hun representerer det norske kjøkken i Norden.
Mange nominerte
Det var totalt nominert 45 sterke kandidater til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010. Kandidatene kom fra hele landet og det har vært et sterkt engasjement knyttet til de ulike nominasjonene.
Årets jury har bestått av Tove Diesen, matskribent og mottaker av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2008.
Olav Ullern, Departementsråd i Landbruks- og Matdepartementet
Sigrunn Hernes, Førstelektor Sigrunn Hernes, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Universitetet i Agder.
Liv Gregersen Kongsten, Leder av Faglig Matråd.
Prisen består av et diplom og et reisestipend på kr. 30.000,-. Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble opprettet av Faglig Matråd i forbindelse med Ingrid Espelid Hovig sin 70 årsdag i 1994. Fra 2009 har Faglig Matråd og Hedmark Kunnskapspark AS gått sammen om å videreføre Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.
Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Markulturpris
2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme
2008: Matskribent Tove Diesen
2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel
2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas
2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde
2004: TV kokk Wenche Andersen
2003: Kokk Harald Osa
2002: Matjournalist Borghild Fiskå
2001: Konsulent/ Husstellærer Liv Gregersen Kongsten
2000: Produsent Arnt Harald Stange
1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad
1998: Kokk Arne Brimi
1997: Kulturjournalist Henry Notaker
1996: Dr.med Ingvar Hjermann
1995: Professor Jan Raa
1994: Mag.art. Astri Riddervold
Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet