Matkulturpris til Hanne Frosta

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010 er tildelt Hanne Frosta. I forbindelse med årets utlysning var fokuset ”ildsjeler i nærmiljøet som har satt tydelige matkulturelle spor i by eller bygd”.

Årets vinner driver restauranten Hanne på Høyden i Bergen. Tidligere har Frosta både blitt kåret til Årets kjøkkensjef i 2005 (Norges Kokkemesteres Landsforbund ) og hun ble Årets bondekokk i 2006 ( Norges Bondelag ).

Røtter i norsk mattradisjon

Hanne Frosta mottok Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris under en mottakelse på Domkirkeodden, Hamar, torsdag 3. juni.

Juryen begrunner årets tildeling med at Hanne Frosta er nyskapende med røtter i norsk mattradisjon. Hun er en matfilosof som villig deler sine kunnskaper med andre og hun er initiativtaker til uttallige matprosjekter. Hanne Frosta har også utviklet en evne til å definere smak – på mat – et gebet som stort sett har vært forbeholdt vinskribenter, heter det i en pressemelding.

 – Hun tror på kvaliteten i norske råvarer og de lokale produkter

– Hun tror på den hjemmelagde maten og mattradisjonene

– Hun tror på lokale økologisk produserte råvarer

Hanne Frosta setter nasjonale spor og hun har et engasjement inn i satsningen Ny Nordisk mat. Her har Danmark har sin Claus Meyer og Sverige sin Carl Jan Grankvist. Juryen ønsker at Hanne Frosta skal være Norges aktive motstykke når det gjelder Ny Nordisk Mat. Juryen mener Hanne Frosta vil gjøre den store forskjellen når hun representerer det norske kjøkken i Norden.

Mange nominerte

Det var totalt nominert 45 sterke kandidater til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010. Kandidatene kom fra hele landet og det har vært et sterkt engasjement knyttet til de ulike nominasjonene.

Årets jury har bestått av Tove Diesen, matskribent og mottaker av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2008.

Olav Ullern, Departementsråd i Landbruks- og Matdepartementet

Sigrunn Hernes, Førstelektor Sigrunn Hernes, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Universitetet i Agder.

Liv Gregersen Kongsten, Leder av Faglig Matråd.

Prisen består av et diplom og et reisestipend på kr. 30.000,-. Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble opprettet av Faglig Matråd i forbindelse med Ingrid Espelid Hovig sin 70 årsdag i 1994. Fra 2009 har Faglig Matråd og Hedmark Kunnskapspark AS gått sammen om å videreføre Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Markulturpris

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/ Husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR