Matomsorgsprisen til Bjørn Erik Vangen

Bjørn Erik Vangen på Fosen folkehøgskole tildeles Matomsorgsprisen 2014. (Foto: Morten Holt)

Gjennom mange år har kjøkken- og matansvarlig Bjørn Erik Vangen ved Fosen Folkehøgskole frontet den lokale maten og mattradisjonen, og inspirert elever, kolleger og regionens befolkning. Nå tildeles han Matomsorgsprisen 2014.

–Bjørn Erik Vangen får prisen for sin kunnskap, allsidighet, kvalitetstenkning og nyskapning, samt evne til å skape nysgjerrighet hos ansatte, elever og lokalbefolkning. Han har gått i bresjen og stimulert til sunnere kosthold, ikke bare på Fosen folkehøgskole, men også på folkehøgskoler generelt, heter det i juryens uttalelse.

Vangen mottok prisen onsdag 22. oktober i forbindelse med et arrangement på Thon Hotel Ullevaal stadion i Oslo.

36-åringen har vært kjøkkensjef på skolen i Rissa i Trøndelag de siste 10 årene. Der har han blant annet bygd opp det nyskapende undervisningstilbudet «Mat – fra jord til bord».

Som heldøgnsinstitusjoner/skoler med internat, har folkehøgskolene en unik mulighet til å inspirere og lære disse ungdommene, de fleste i 19- til 21-årsalderen, om mat, matkultur, bruk og foredling av råvarer og holdninger til en økologisk og bærekraftig matkultur for fremtiden.

Elevene tar del i hele prosessen, fra slakting til maten er servert. Elevene kommer på denne måten tett inn på livet og naturen. De slakter dyra, fisker fisken, og dyrker grønnsaker og sanker bær. Foruten de elevene som går på matlinja, blir alle elevene ved skolen involvert i Vangens mat og opplæring på et eller annet vis i løpet av årskurset. Enten i form av kortere kurs, temaperioder og valgfag – eller som kjøkkenansvarlige på ukesbasis.

En drivkraft

Rektor ved skolen, Wiggo Sten Larsen, sier at Vangen har vært en drivkraft utenom det vanlige i arbeidet med å bygge opp og videreutvikle skolens økologiske matprofil som en sentral del av skolens drift.

– Kjøkkendrift og matserveringen ved folkehøgskoler har vel fra gammel av blitt sett på som litt traust og kjedelig. Fosen folkehøgskole har hatt søkelys på økologisk mat, mattradisjoner og selvforsyning i flere tiår, men Vangen har løftet dette til nye høyder her på skolen. Samtidig har han gått i bresjen for bredere mattilbud og bedre mat på alle folkehøgskolene her til lands. Det som produseres, lages og serveres her, er like bra som det som serveres i hotell- og restaurantbransjen. Dette til tross for et begrenset kostøre på beskjedne 65 kroner dagen, sier rektoren.

I tillegg har Vangen sørget for Debio-godkjenning av kjøkken og måltider, og skolen kan nå skilte med serveringsmerket i gull (90 % prosent er økologisk).

Foredling og riktig bruk av råvarene

Vangen har en unik holdning til både foredling og kvalitetsmessig bruk av råvarer. Han har klare holdninger til bruk og kast av mat, og all restemat brukes på en god og forsvarlig måte.

Alt brød på skolen lages selv. Det produseres også økologisk brød til en lokal barnehage. Vangen vant nylig prisen for beste og mest velsmakende brød under en lokal martna. Brødet selges nå som det offisielle «Rissabrødet».

Vangen er også synlig i flere større og mindre prosjekter i regionen, blant annet gjennom skolematlevering til grunnskolen i kommunen, matkurs for barnehagene i området og øko-løft i samarbeid med Rissa kommune. Han er sentral i prosjekt «Fosenmat», der blant andre Fosen folkehøgskole og Rissa utvikling er involvert. Målet er å ivareta lokalproduksjon av mat og drikke i distriktet, og det ligger nå en søknad inne hos Innovasjon Norge.

Pådriver for mat på folkehøgskoler

I oktober i år arrangerte skolen et stort arrangement der alle de ni folkehøgskolene i Midt-Norge var representert. Hovedtemaet for møtet var ungdom, mat og samfunnsansvar. Målet var blant annet å inspirere andre folkehøgskoler til se mulighetene for videreutvikling av sin mathusholdning på årskursene.

DETTE ER MATOMSORGSPRISEN

Formålet med Matomsorgsprisen er å understøtte og motivere aktører i norsk matomsorg som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving til hele fagets og bransjens beste.

Med aktører i norsk matomsorg menes institusjoner, kantiner, personalrestauranter og foretak basert på matomsorg og overnatting knyttet til institusjoner.

Hovedkriteriet for å bli vurdert som kandidat til prisen, er å ha gjennomført en nyskapende innsats som kan komme hele faget til gode. Prisen tildeles enkeltpersoner eller bedrifter/institusjoner.

Nyskapningen kan være knyttet til:

• bedre måltidskvalitet både med hensyn til ernæring og trivsel,

• utprøvd bruk av systemer og metoder som kan bli normdannende for flere

• personalledelse, for eksempel at alle medarbeidere får utnyttet sine evner og kvalifikasjoner best mulig, kontinuerlig kompetanseheving, kunnskapsdeling, trivselsskapende tiltak osv.

JURYEN

Vinneren får et stipend på 30 000 kroner gitt av Kost- og ernæringsforbundet og TINE, et kunstverk gitt av Ask Media AS, utgiver av bl.a fagmagasinet Horeca og originaldesignet diplom fra Horeca.

Juryens medlemmer har vært: juryleder Ivar Villa (Brest bedriftsrestauranter), Janicke Gurijordet, (Nøtterøy sentralkjøkken), Sigmund Solvang (TINE), Arnt R. Steffensen (Kost og ernæringsforbundet) og Morten Holt (Horeca).

TIDLIGERE VINNERNE AV MATOMSORGSPRISEN

Matomsorgsprisen, som er instituert av Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca, er delt ut ni ganger, første gang i 2006. Dette er alle vinnerne av prisen.

2006: Albert Brouwer, Sunndal kommune

2007: Harald Birkeland, ISS Catering

2008: Janicke Gurijordet, Nøtterøy sentralkjøkken

2009: Gunnar Kvamme, St. Olavs Hospital

2010: Henning Stordal, Fazer Food Services

2011: Heracleum bo- og servicesenter, Tromsø

2012: Nils Terje Tangnes, Steffensrud Rehabiliteringssenter, Vestre Toten

2013: Bærum Storkjøkken v/Hanne Hagen-Jensen

2014: Bjørn Erik Vangen, Fosen folkehøgskole

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR