Matprisen 2017 til Heidi Bjerkan

Matprisen 2017 er tildelt Heidi Bjerkan. Foto: Joachim Sollerman

-Antall prosjekter Bjerkan har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen, ble det sagt under prisoverrekkelsen.

Matprisen deles ut til personer som spiller en viktig rolle for et mer bærekraftig mat-Norge.

Om Heidi Bjerkan ble det sagt at «vinneren løfter vanligvis bonden fram snarere enn seg selv, og er en pioner for sin egen region og resten av mat-Norge.

-Hun har laget en hel familie ut av restauranten Credo (Trondheim), den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, et felleskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok, er hun initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo, i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kolleger når det trengs et løft, uttalte juryen.

Juryen har blant annet bestått av Esben Holmboe Bang ved Maaemo og Andreas Viestad ved Geitmyra Matsenter.

Utfordrerprisen

Utfordrerprisen ble tildelt Norges sjømatsråd. Med på veien fikk de med seg flere oppfordringer:

– Norges sjømatråd er en aktør som er med på å forvalte norsk natur- og kulturarv, og samtidig har mulighet til å påvirke fremtiden i en positiv retning. Juryen håper Norges sjømatråd vil forstå ansvaret som ligger hos dem både her til lands, men også i internasjonalt farvann, og at de vil begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet i norsk sjømat, og samtidig vise best praksis i de etablerte næringene, heter det i en pressemelding.

Årets forskningsformidler

Agropub stakk av med prisen Årets forskningsformidler.

– Dette er stedet der forskeren, studenten, bonden eller den landbruksinteresserte nerden møtes. På Agropub formidles vitenskapelig materiale i en tilforlatelig og visuell attraktiv drakt. Årets vinner er den sårt behøvde kunnskapsbasen for økologiske produksjonsmetoder under norske forhold, formidlet på en måte som alle kan forstå og hele Norge trenger.

Lysverket – årets kjøkken

Lysverket gikk til topps i kategorien Årets kjøkken. Foto: Joachim Sollerman

Juryen mener Lysverket leverer mat på høyt gastronomisk nivå, og er et kjøkken med utstrakt bruk av lokale råvarer, både gjennom samarbeid med lokale bønder, men ikke minst med fiskere og fangstfolk. Gjennom kreativ bruk av råvarer fra sjø og fjære utfordrer kjøkkenet innarbeidede forestillinger om «fin» og «mindre fin» mat.

Debioprisen til De Godeste

Kantinekjeden De Godeste ble hedret med Debioprisen. Juryen uttalte følgende:

– Et framoverlent og annerledes kantinebyrå som leverer topp mat til små og store bedrifter. Ofte lokale sesongvarer og alltid inspirert mat fra bunnen av. De fleste av deres kantiner er Debio-sertifisert med grønn Ø, i tillegg har de i høst ferdigstilt et bronsekonsept og et gullkonsept som nå er klart for salg. Du Godeste treffer folk i på arenaen der den viktigste kampen for økologi står, nemlig i hverdagen.

Kantinekjeden Du Godeste mottok Debio-prisen. Foto: Joachim Sollerman

Barne- og ungdomsprisen

Grønn barneby Trondheim mottok Barne- ungdomsprisen. – Vinneren er selve navet i arbeidet som har ledet frem til at 200 skoler og barnehager i Trondheim kommune har kunnet heise Grønt flagg, den internasjonale miljøsertifiseringen for økologi og bærekraft. Ildsjeler driver det hele frem med mat og matgledekurs med bærekraft som en grønn tråd gjennom det hele, fra kompostering og jord til mat og bord, heter det i juryens begrunnelse.

Årets blogger

Gry Hammer/Fra jord til bord fikk utmerkelsen Årets blogger. I begrunnelsen heter det at Hammer forfekter at slow food, kombinert med slow living, gir kjappe hoder og sunne hjerter. Hun er prinsippfast, men imøtekommende, og når frem til de tusen hjem.
Gry Hammer er et utmerket eksempel på at det går an å nå ut med sine verdier på verdensveven uten å være et troll eller banal, men snarere ydmyk og kunnskapsrik.

Årets produsent

Indre Oslo matforedling fikk prisen Årets produsent.

Årets produsent er
Indre Oslo matforedling. Foto: Joachim Sollerman

Jury sa følgende: – Indre Oslo matforedling forvandler råvarer som ellers blir dumpet på markedet om til ekstremt etterspurte delikatesser. Med kyndige hender, idealistisk pågangsmot og risikovilje, samt en utpreget råvareforståelse, gjør Indre Oslo matforedling gamle purker, pensjonerte melkekyr og utrangerte søyer om til pølser og spekemat vi ikke har sett maken til her til lands.

Dette er Matprisen

  • Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo.
  • Matprisen hedrer matprodusentene som leverer råvarer med kunnskap og respekt for det levende, og kokkene, som mestrer kunsten med å skape smaksrike måltider, hvor omsorg for råvarenes livsløp har vært avgjørende.
  • Matprisen trekker fram de som formidler innlegg i samfunnsdebatten om maten og dens opprinnelse, og også de som gjennom små grep kan skape store ringvirkninger – de får en pris for innsatsen og en utfordring for å gjøre mer.

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR