Mindre salt i maten for folk flest

Nordmenn spiser for mye salt. Målet er at saltmengden skal halveres.

 

Samarbeidet i bransjen om å redusere salt i matvarer, har gitt resultater. NorgesGruppen har vært sentral, blant annet ved å fjerne all salt i kjøttdeiger og redusere salt i brød. Arbeidet skal ikke stoppe der.

Mandag 29. mai var sentrale aktører i næringslivet igjen samlet hos helseminister Bent Høie. Her ble en statusrapport fra Saltpartnerskapet fremlagt av Helsedirektoratet, og den viste at saltinnholdet i sentrale matvaregrupper allerede ligger på nivå med saltmålene for 2018. Dette gjelder blant annet en rekke brød- og kjøttprodukter..

Matvarer som bidrar mest
– For oss har det vært viktig å starte med de matvarene som bidrar mest til salt i kostholdet, hvilket blant annet er kjøttprodukter og brød, nettopp fordi vi spiser så mye av dette, sier Aina Marie Lien, fagsjef sunnhet og ernæring i NorgesGruppen i en pressemelding.

Fjerningen av salt i alle kjøttdeigene i NorgesGruppens butikker innebærer en årlig saltreduksjon på 115 tonn.  Mindre salt i brødene (fra Bakehuset) utgjør en saltreduksjon på drøye 15 tonn per år.

– Reduksjoner i disse produktene monner og treffer den jevne forbruker, sier Lien.

Krydder, supper og sauser

I NorgesGruppen fortsetter arbeidet med å redusere saltinnholdet i matvarer. Målet er å redusere saltinnholdet med 20 prosent innen 2020, noe som tilsvarer 200 tonn per år.
– Målene er ambisiøse. Vi fortsetter å se på kjøtt og brød, men følger også opp de konkrete målene som er satt for rundt hundre ulike matvarekategorier. Nå prioriterer vi krydder, sauser, supper og ferdigretter, fordi disse varegruppene står for en stor andel av det totale saltinntaket, sier Lien.

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR