Norge satset alt, men tapte – Sverige vant kokkelandskamp

Sverige tok storeslem i går og vant den spennende kokkekampfinalen i Electrolux Nordic Challenge i Stockholm. På den andre siden av bordet sto de regjerende OL og verdensmesterne fra Norge (bildet). Selv om det ble en jevn batalje fikk Sverige høyest poengsum samlet sett. Svenskenes dessert ble dessuten kåret til konkurransens beste rett.

Electrolux Nordic Challenge er en vennskapslandskamp mellom de nordiske kokkelandslagene og gjennomføres årlig. Som både regjerende verdensmester og olympisk mester var Norge knappe favoritter på forhånd. I fjor var det Sverige som vant det ettertraktede trofeet. I år ble konkurransen gjennomført ved GastroNord messen i Stockholm. Vinneren ble annonsert i går kveld ved Electrolux sitt hovedkvarter i den svenske hovedstaden, heter det i en pressemelding fra Electrolux.

Flyproblemene førte til at det danske kokkelandslaget dessverre måtte melde avbud til konkurransen. Det var også usikkert om de norske kokkene kunne stille. To av de norske kokkene sto nemlig askefast på Sola flyplass i Stavanger. Halv seks om morgenen konkurransedagen kom gladnyheten. De to gjenværende norske kokkene hadde kjørt bil hele veien fra Stavanger til Stockholm, gjennom snøstormer, for å rekke kokkekampen mot svenskene. Dette vitner om stor kampglød og høy prestisje. Men laget måtte klare seg uten sin lagkaptein, Sven Erik Renaa.

Det svenske kokkelandslaget besto av:

• Daniel Roos, Operakällaren

• Klas Lindberg

• Stefan Eriksson, Matstudio

• Fredrik Bjorlin, NK Kantiner

• Patrik Fredriksson, freelance.

• Lagledere: Krister Dahl, Råda Säteri og Hällsnäs Matateljé

Det norske kokkelandslaget besto av:

• Ørjan Johanssen, Mathuset Solvold

• Halvar Ellingsen, Kulinarisk Akademi

• Alexander Berg, NB Sørensen

• Stian Iversen Gjerstad, NB Sørensen

Maten ble vurdert av en jury, bestående av to medlemmer fra Island, i tillegg til juryformann Magnus Ek som driver restauranten Oaxen. Juryens begrunnelse var som følger:

– I en tøff konkurranse presenterer det svenske laget gjennomgående gode smaker, en klar rød tråd i menyen med høy profesjonalitet.

Norsk meny:

Forrett: Ovnsbakt ørret med dill og reker. Eple og agurksalat, selleripuré, eggeplommer, pepperrot, og blåskjell.

Hovedrett: Grillet kylling, grønnsaksfriccassé, poteter og løk.

Dessert: Hasselnøtt og yoghurtgenoise, melkesjokoladeganache, bringebærgelé, pisket yoghurt og rabarbrakompott.

Svensk meny:

Forrett: Variasjon med røye og kamskjell, rå reker, eplevinaigrette, pepperrot, asparges og fløte.

Hovedrett: Stekt kylling fra Hagby – bryst og lår. Sitronpoteter, kokte vårgrønnsaker med toppmorkeldressing, purreløkpuré og kylling sjy med brunt smør og eddik.

Dessert: Hvit sjokoladebavaroise med jordbærpannacotta, kokt rabarbra, jordbærsorbet og lime.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR