Ny teknologi gir oss norske epler i vinter

Ny teknologi gir oss norske epler til jul og utover vinteren. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt/frukt.no

I butikkene finner du nå friske, saftige og sprø norske epler som du kan kjøpe inn til julen. Ny lagringsteknologi gjør at butikkene nå selger norske epler langt utover ordinær sesong.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt/frukt.no

Bak satsingen står norske epleprodusenter, representert ved Telefrukt AS, merkeordningen Nyt Norge fra Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). I den treårige prosjektperioden er målsetningen å utvide sesongen for norske epler og oppnå en markedsandel på ca. 20 % for norske epler som selges i vintermånedene fra desember til mars. Det vil gi et økt salg på 3 400 tonn årlig og bygge preferanse for norsk produsert eple blant forbrukere.

Ny teknologi gir naturlig friskhet

Vanligvis har sesongen for norske epler vært over i november, men moderne norske epleprodusenter har utviklet ny teknologi som utvider sesongen. Teknologien som brukes kalles ULO. ULO står for Ultra low oxygene. Kort fortalt legges eplene i «dvale» og modningsprosessen eller nedbrytningsprosessen går saktere. Dermed holder eplene seg friske lenger. Det er denne prosessen som gjør at eplene holder seg sprø og saftige i mer enn et halvt år etter innhøsting.

Les mer fra Opplysningskontoret for frukt og grønt her

Flere eplesorter

Eplesorter som inngår i prosjektet er Rød AromaElstar og den nyeste eplesorten Rubinstep . Disse egner seg spesielt godt til lagring og eplene holder seg sprø og friske så lenge som et halvt år etter innhøsting.

– De norske eplene er knasende sprø, lukter godt, er smakfulle og er perfekt som et sunt mellommåltid i farta nå i juleinnspurten. Epler inneholder kostfiber som gir en god magefølelse og antioksidanter vi trenger i en travel hverdag, sier leder for merkevarebygging i OFG, Silje Thoresen Tandberg. – og epler er en naturlig ingrediens i de mange deilige måltidene vi spiser i julehøytiden.

Lag noe godt med norske vinterepler

Hasselbackepler

En nydelig epledessert som det er lett å imponere med!

 

 

 

Honningstekte epler og purre

Supert tilbehør til kalkun og annet hvitt kjøtt, men også skinkestek og juleribba.

 

 

 

Ovnsbakte epler og rødkål

Epler og rødkål får en nydelig smak når det bakes sammen i ovnen.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR