Nye merkeregler rykker stadig nærmere

Fra desember 2014 gjelder nye felles merkeregler i EU og Norge. Mange produsenter har begynt å tilpasse seg de nye reglene, mens andre fortsatt sitter på gjerdet. – Det er bare 450 dager igjen til matmerking trer i kraft, sier markedssjef Susanne Hegg i Millum.

Per i dag er det lovpålagt å merke alle ferdigpakkede matvarer, slik at forbrukeren lett kan se hva produktet inneholder. Neste år inntrer en ny forskrift for matinformasjon. Den innebærer at det også vil bli lovpålagt å deklarere mat som ikke er ferdigpakket. Alle som serverer mat må kunne oppgi hva maten inneholder. Spesielt viktig blir det å ha oversikt over allergener.

Økt interesse

Teknologiselskapet Millum har over flere år arbeidet med å bygge opp en elektronisk produktdatabase (derav navnet Pdb) for næringsmidler. Gjennom denne databasen kan ansatte i storhusholdning gratis laste ned den informasjonen som trengs for å merke mat og drikke etter myndighetenes krav. Hvis alle produsenter tar i bruk databasen vil de gjøre det enklere for storkjøkken å følge de nye merkereglene. Per i dag er det 12 matprodusenter som legger inn sine varedata.

Millum forsøker stadig å forbedre databasen. I tillegg arbeider de målbevisst med å få flere matprodusenter til å bli en del av databasen.

– Vi merker en større interesse nå. Det kan ha sammenheng med at det nye regelverket snart skal være på plass, sier Susanne Hegg, og legger til at Nortura, Kavli og Rørosmeieriene er de siste tilskuddene i databasen.

Tidkrevende

Å tilpasse seg de nye reglene vil både koste penger og ta tid. Susanne Hegg oppfordrer virksomheter til starte arbeidet slik at tilpasningen blir gjort på en skikkelig måte. De nye merkereglene innebærer at alle allergener må deklareres og fullstendig ingrediensliste oppgis. Det trenger nødvendigvis ikke oppgis skriftlig, men betjeningen må kunne gi opplysninger ved forespørsler.

De nye reglene vil gjøre det enklere for forbrukerne å orientere seg og ta sunne valg i hverdagen, heter det fra myndighetenes side. Susanne Hegg mener seriøse aktører er sitt ansvar bevisst.

– De ønsker å yte god service til gjester og pasienter som vil vite hva de faktisk spiser, enten det er i kantina, på institusjonen eller på hotellet, sier Hegg.

Legg press

Millum Pdb er tilgjengelig i Aivo 2000. Gunnar Roten i Aivo uttalte i Kjøkkenskriveren i fjor at Millums næringsmiddeldatabase er en gavepakke til alle kjøkkensjefer fordi det sikrer kvalitet i alle ledd. Men, skal institusjonskjøkken kunne oppfylle myndighetens merkekrav, så må de få tilgang til den informasjonen de trenger.

En middagsrett består ofte av mange ulike ingredienser. Det er nødvendig å ha oversikt over alle ingredienser for å tilfredsstille krav fra Mattilsynet. At dette er tidkrevende arbeid, er det ikke tvil om. Kjøkkensjefer i ulike institusjonskjøkken rapporterer om at de bruker så mye som 20 prosent av sin arbeidstid på denne typen arbeid, heter det på nettsidene til Millum.

– Det er dette som er selve kjernen. Vårt råd er at alle storhusholdninger må legge press på sine leverandører slik at produsentene gjør produktinformasjonen lett tilgjengelig, råder Susanne Hegg i Millum.

BILDETEKST
Også Millum Pdb sine nettsider, pdb.no, er fornyet. Siden fungerer like bra på mobil som nettbrett og det er gratis å hente ut informasjon, forteller markedssjef Susanne Hegg.

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR