Nytt fagskoletilbud innen restaurantfag

 

Fra høsten tilbys institusjonskokker et nytt fagskoletilbud. Den nye fagskoleutdanningen innen kjøkken og restaurantledelse skal sørge for kompetente ledere som kan medvirke til lavere turnover, bedre kvalitet og høyere lønnsomhet.

Det er Opplæringskontoret for reiseliv, restaurant og matfag i Vestfold og Greveskogen videregående skole i Tønsberg som sammen med NHO Reiseliv har tatt initiativet til å utarbeide det nye fagskoletilbudet. Studiet består av moduler og er fra starten lagt opp som et deltidsstudie. Det er tre mulige fordypninger å velge mellom; driftsleder restaurantkjøkken, driftsleder institusjonskjøkken og driftsleder servering.

Terje Tidemann, daglig leder ved Opplæringskontoret i Vestfold er initiativtakeren bak det nye fagskoletilbudet. Han sier at tilbudet først og fremst retter seg mot personer som arbeider som ledere, eller som ønsker å arbeide som ledere innenfor offentlige eller private serveringsvirksomheter. Det være seg kantineleder, soussjef, barsjef, kjøkkensjef, forpleiningssjef, hovmester, restaurantsjef eller F&B manager.

Modulbasert

Den formelle godkjennelsen ligger nå hos Nokut, og hvis alt går etter planen vil det nye fagskoletilbudet innen kjøkken- og restaurantledelse være på plass allerede fra august i år.

Terje Tidemann tror fagskoletilbudet vil bli godt mottatt, også blant institusjonskokker. Dette fordi det er praktisk lagt opp, modulbasert og enkelt kan kombineres med jobb.

– De siste årene har det skjedd en akademisering også innenfor restaurantfaget. Mitt inntrykk er likevel at vi trenger en profesjonsrettet fagskoleutdanning som kan fylle det hullet som er skapt etter at flere utdanninger har gått over til å bli treårige bachelorutdanninger, sier han.

Målet er at fagskoletilbudet skal spre seg til flere steder i landet.

Om fordypningsemnet driftsleder institusjonskjøkken heter det blant annet at «Faget skal gi grunnlag for særskilt lederstilling i institusjonskjøkken og/eller offentlig forpleiningsvirksomhet». Modulen som går over 320 timer gir 12 fagskolepoeng.

– Studiet kvalifiserer nok ikke til å bli kjøkkensjef i Helse Sør-øst, men bør kvalifisere til lederstillinger på kjøkken ved ulike helseinstitusjoner og sentralkjøkken, sier han.

På sikt håper man at studentene kan få fagskolepoengene godkjent hvis de ønsker å fortsette på et bachelorstudie. Terje Tidemann sier imidlertid at dette foreløpig ikke har vært tatt opp med Kostøkonomstudiet ved Høgskolen i Akershus.

Lære å bli ledere

Resultatene i undersøkelsen «Kokkens hverdag» fra 2005 er noe av bakgrunnen for utviklingen av det nye fagskoletilbudet.

– Undersøkelsen viste at hovedårsaken til at kokker slutter i yrket skyldes forholdet til nærmeste leder. Samtidig ser vi i dag at lederne blir yngre og yngre og dermed mangler både livserfaring og formalkompetanse. Dette fagskoletilbudet skal lære elevene å bli gode ledere, som både kan være gode rollemodeller for læringer og samtidig fylle de krav som stilles til kvalitet og økonomistyring, sier Tidemann.

 

 

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR