Nytt og annerledes universitet

Høyskolene i Oslo og Akershus er nå enige om å samarbeide videre mot et nasjonalt profesjons- og arbeidslivsuniversitet. Praktiske profesjonsstudier kan dermed bli universitetsfag fra 2011.

Styrene på disse to høyskolene har nå gjort et prinsippvedtak om å gå sammen til én institusjon fra 1. august 2011 med mål om å bli universitet.

 – Sammen står vi bedre rustet til å ivareta vårt samfunnsoppdrag, med utdanning av dyktige kandidater til viktige oppgaver i offentlig tjenesteyting, industri, service, kultur og massekommunikasjon. Samtidig får vi sterke og robuste fagmiljøer, som kan bli nasjonalt ledende og markere seg internasjonalt med profesjonsrelatert forskning og utvikling, sier rektorene Sissel Østberg ved Høgskolen i Oslo og Jan Grund ved Høgskolen i Akershus i en felles pressemelding.

De understreker at behovet for å tilpasse det offentlige utdanningstilbudet til endringene i hovedstadsregionen er stort. Sterkere integrasjon, høy befolkningsvekst og økt press på velferds- og omsorgstjenestene er sentrale argumenter for å slå høyskolene sammen.

Et annet sentralt argument for sammenslåing er at de kortere kvinnedominerte profesjonsutdanningene i hovedsak er lagt til høyskolene og dermed har lavere status enn de lengre og mannsdominerte utdanningene. Sissel Østberg sier til Aftenposten at det å gjøre om Høgskolen i Oslo til profesjonsuniversitet vil bety et statusløft for de kvinnedominerte profesjonene.

Små, men vesentlige

Høgskolen i Oslo har 12 000 studenter og 1100 tilsatte på sin campus i Pilestredet. Høgskolen i Akershus har 3000 studenter og 300 tilsatte på sin campus på Kjeller ved Lillestrøm. Den nye høgskolen vil dermed få rundt 15 000 studenter og 1400 tilsatte.

Ved Høgskolen i Akershus finnes det miljø som i dag er unike i nasjonal sammenheng. Blant annet tilbys bachelor i Kostøkonomi, ernæring og ledelse. Høringsuttalelser i forbindelse med dokumentet ”En region – to høgskoler” problematiserer størrelsen på det nye, planlagte lærestedet.

– Utfordringen ved en slik størrelse er knyttet til å ivareta og videreutvikle fagområder som i dag er små, men vesentlige å ivareta, heter det i uttalelsen fra avdeling for helse, ernæring og ledelse.

Fagområdet Drift og serviceledelse med bachelor i kostøkonomi, ernæring og ledelse og Husøkonomi og serviceledelse er lederutdanninger rettet mot ulike typer bedrifter, storhusholdninger, institusjoner og servicebedrifter, både i offentlig og privat sektor.

– Ved en eventuell fusjon er det viktig at identitet og faglig profil kan utvikles i samsvar med behov i samfunn og næringsliv, heter det videre i høringsuttalelsen.

Styrevedtakene denne uka viser til at det er nødvendig å planlegge gjennomføringen på en god måte i samarbeid med ansatte, deres organisasjoner, og studenter. Sammenslåingen av de to institusjonene skal ikke medføre oppsigelser.

Illustrasjonsfoto fra Høgskolen i Akershus: Dag Spant

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR