…og dette mener politikerne våre

14. september var det Stortingsvalg. Kjøkkenskriveren utfordret de politiske partiene på følgende spørsmål: Hva vil ditt parti gjøre for å bekjempe underernæring blant eldre i offentlige institusjoner?

Sosialistisk Venstreparti:

SV skal jobbe med å følge opp de tiltakene vi allerede har satt i gang i regjering. Regjeringen har satt i gang forskning, brukerundersøkelser og kartlegging av kosthold blant brukerne i omsorgssektoren. Dette er også et eget punkt i handlingsplanen for bedre kosthold i befolkningen i 2007-2011. Kartlegging av ernæringssituasjonen i sykehjem avdekket behov for mer kompetanse og struktur på ernæringsarbeidet. Det er utarbeidet, og skal implementeres flere viktige nasjonale faglige retningslinjer for helsetjenesten: herunder forebygging og behandling av underernæring, og Helsedirektoratet prøver nå ut nye modeller for å bedre ernæringskompetansen i kommunene. SV mener spisetiden på institusjon må tilpasses brukerens behov, ikke den ansattes turnus. Vi vil øke antall årsverk i pleie- og omsorgssektoren, og øke grunnbemanningen slik at de eldre blant annet får den hjelp de trenger ved måltidene. Det er viktig å huske på at mat og måltider er mer enn å få i seg næring. Det er smak, lukt, opplevelse, kultur, tradisjon, identitet og ofte fellesskap med andre. God og sunn mat og gode måltider bidrar til å øke appetitten og handler om å ivareta de eldres helhetlige behov for omsorg, både for kropp og sjel.

Arbeiderpartiet

Regjeringen ser at underernæring i helseinstitusjoner er en utfordring som krever større oppmerksomhet. Sykdom er den viktigste enkeltårsaken til underernæring i vår verden. Sammenhengen mellom sykdom og underernæring gjelder spesielt eldre med kroniske og langvarige sykdommer. Helsedirektoratet har nylig utarbeidet nasjonale retningslinjene for å identifisere, forebygge og behandle underernæring.

Retningslinjene gir ansatte enkle og gode verktøy til å fange opp brukere som står i fare for å bli underernært, slik at tiltak kan iverksettes før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring er både til det beste for pasienten og studier viser at det er kostnadseffektivt.

Forebygging er ett av hovedelementene i Samhandlingsreformen. Reformen understreker behovet for kompetanseoppbygging innen forebygging, blant annet knyttet til ernæringskompetanse. Økte ernæringskompetanse vil kunne bidra til at færre brukere risikere vekttap.

Senterpartiet

Underernæring og feilernæring som ikke skyldes sykdom skal ikke forekomme. Hver institusjon må ha et skikkelig opplegg for kostholdet slik at de som trenger det får et individuelt opplegg. Det er viktig at betjeningen har tid til å hjelpe de som trenger det. Kosttilskudd som trengs må dekkes av institusjonen.

Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet vil sørge for at kvaliteten på måltider og mat blir et viktig fokusområde. Dette handler om å gi beboere ved sykehjem muligheten til å selv velge hva man spiser i større grad. I tillegg er eldres tannhelse i mange tilfeller et problem i forhold til evnen til å ta til seg næring. Det vil derfor være viktig å sørge for at eldres tannhelse er god, slik at man får i seg god mat.

Høyre

Det er uakseptabelt at eldre og andre som er i det offentliges omsorg ikke får dekket grunnleggende behov for ernæring. Denne situasjonen krever både nasjonale tiltak og oppfølging av sykehjem og institusjoner i den enkelte kommune. Høyre mener det er viktig at helsemyndighetene gir ut veileding og retningslinjer for å sikre at helsepersonell har tilstrekkelig kunnskap om ernæring, og gode rutiner for å følge opp den enkelte beboer. De kommunale politikerne må ta ansvar for kvaliteten i omsorgstjenesten. I Høyrestyrte Oslo er det iverksatt flere gode prosjekt for å sikre bedre ernæring. Oslo kommune har to stillinger for klinisk ernæring og forebygging av feil- og underernæring hos eldre, disse driver opplæring og veiledning av personell i sykehjem og hjemmetjeneste for å sikre et bedre mattilbud til brukerne.

Venstre

Bedre kunnskap og tidligere hjelp. Undersøkelser viser at eldre som regel er underernært når de kommer på sykehjem. I tillegg er det viktig med god tannhelse, smerter gjør det vanskelig å spise.

Kristelig Folkeparti

KrF har fått gjennomslag for innføring av en verdighetsgaranti i eldreomsorgen. Et av punktene er at ingen skal oppleve underernæring, og at alle skal få nødvendig hjelp til måltider. Mat og ernæring er en viktig del av omsorgstjenestens virksomhet. Gode mattilbud og kostholdsveiledning er viktig.

Konkrete tiltak er å styrke tilbudet om eldresenter og dagsenter. På den måten kan eldre komme sammen for å spise, og få ferdiglaget og fersk mat. På sykehjem og andre institusjoner kan mer av matlagingen skje nærmere pasientene, slik at matlukt og nærvær/deltakelse i matlagingen kan styrke appetitten

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR