Øko-drahjelp av storhusholdningskokker

Økoløftet i Drammensregionen har mål om fire prosent bruk av økologisk mat innen september 2010. Storhusholdningene er viktige motorer lokalt. – Tanken er at disse kjøkkenene utvikler seg til å bli kompetansesentre i kommunene, sier prosjektleder Anita Panman (bildet).

Prosjekt Økoløft i kommunene er et statlig prosjekt. Av midlene på 20 millioner kroner på landsbasis, er 1 million kroner bevilget til syv kommuner i Drammensregionen. Målet er å få kommunale virkesomheter til å bruke og å produsere mer økologisk mat.

Snøballen har allerede begynt å rulle i Drammensregionen. Per i dag har tre av storhusholdningene blitt Debio-godkjent. Det betyr at de kan markedsføre at de har et økologisk mattilbud på menyen. Dette gjelder Solberglia bo- og aktivitetssenter i Nedre Eiker kommune, Filtvet helsetun i Hurum kommune og Sandetun pleie- og rehabilitering i Sande kommune.

Kunnskap og ideer

Prosjektleder Anita Panman i Økoløftet i Drammensregionen er svært fornøyd med framdriften halvveis i prosjektperioden. Nå har hun også tilrettelagt for et økologisk fagforum for storhusholdningskokkene i regionen.

– Initiativet kom fra kokkene selv. De ønsket et faglig forum hvor de kan utveksle oppskrifter og erfaringer med innkjøp og servering av økologisk mat, forteller Anita Panman.

Samlingene skal først og fremst være matnyttige for kokkene i en oppstartsfase. Like viktig er å begeistre og motivere deltakerne til å tenke nytt.

Begynne i det små

En felles problemstilling for storhusholdningskokkene i Drammensregionen er trang økonomi.

– I en presset arbeidshverdag er det nok mange som har en opplevelse av at industrien har tatt over kokkekunsten. Det er lett å ty til lettvinte løsninger når arbeidsressursene er mangelfulle og matbudsjettet stramt. Nå ønsker flere å få inspirasjon til å snu denne trenden og lage mat fra bunnen av, sier Anita Panman.

Felles for de tre Debio-godkjente storhusholdningskjøkkene er at de har startet i det små, for eksempel med å tilby økologisk lørdagsgrøt. Det er lett å få til med enkle og billige råvarer.

Kompetansesentre

Økoløft-prosjektet i Drammensregionen er knyttet opp mot regjeringens mål om å øke matproduksjonen og matforbruket av økologisk mat i kommunene. Det opprinnelige målet var 15 prosent forbruk innen 2015, men den nye regjeringen har skjøvet dette til 2020. Videre heter det i regjeringserklæringen at Norge henger etter andre land når det gjelder tilgjengelighet til økologiske varer, og at regjeringen vil styrke dette området. Regjeringen ønsker at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker og etterspørre miljøvennlige varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder.

Økoløftet i Drammenregionen har som mål at fire prosent av kommunenes totale matforbruk skal være økologisk innen september 2010. Da regnes både storhusholdning, barnehager og SFO med.

– Med vår modell, håper vi at storhusholdningskjøkkenene kan gi råd til skoler og barnehager om kosthold og økologi. For det er der den matfaglige kompetansen ligger lokalt, sier Anita Panman.

 

 

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR