Dette er Oslos beste sykehjemspub

VALENTINSDAG: Private bilder fra beboernes albumer ble til etiketter på ølflasker. Kreative gaver til pårørende som har sine kjære på Manglerudhjemmet. Foto: Manglerudhjemmet

Fotballpuben på Manglerudhjemmet gikk til topps i Kjøkkenskriverens uhøytidelige pubtest. Juryen lot seg sjarmere i senk av den gode stemningen, den gjennomførte stilen og kvaliteten på det hjemmelagede ølet.

Tekst og foto: Elisabeth Strøm

De siste par årene har det dukket opp stadig flere puber på sykehjemmene over det ganske land. Det er ikke alkoholen i seg selv som er poenget med puben, det handler mer om stemningen og atmosfæren puben bringer med seg. Det er et trivselsbringende tiltak, og sykehjemmene forteller at beboerne kvikner til når de er der.

Dette var bakgrunnen for at Kjøkkenskriveren ønsket å løfte fram fenomenet. Juryen uttaler at det var vanskelig å kåre en vinner fordi de ulike sykehjemmene har ulike løsninger. Det som likevel er fellesnevneren er at en god pub avhenger av god stemning. Og god stemning handler om mennesker.

Her er juryens begrunnelse:

St. Pauli er unik

Uteserveringen i en av de hippeste bydelene i Oslo er gjennomført. Attendo Paulus sykehjem har klart å gjenskape en autentisk utendørs ølhage, Biergarten, slik man finner det i store og små byer rundt omkring i Tyskland. Et særlig pluss er at puben er åpen, også for lokalmiljøet. Barnefamilier, studenter, hipstere og gamle sitter side om side. Med Akerselva klukkende muntert forbi og storbyens larm i bakgrunnen er det skapt en avslappet atmosfære, og man sitter med følelsen at man gjerne vil tilbake dit. Ja, stemningen er så autentisk at gjester gjerne sitter der i over en time, før de oppdager at de faktisk befinner seg på et sykehjem.

(Saken fortsetter under bildet)

ST.PAULI: Her er tanken at ølhagen skal være et naturlig møtested for gammel og ung – også for sykehjemsbeboere, ansatte, naboer og andre forbipasserende.

Lille Sogn Bar på Nordberghjemmet var mer dempet og stilfull, og brakte tankene hen på ærverdige wienerkafeer, som Theatercafeen og Bibliotekbaren på Hotel Bristol i hovedstaden. Sykehjemmet har gjort seg stor umak med å skaffe gamle møbler og annet inventar for å skape en hjemmekoselig atmosfære, og mange arbeidstimer har gått med til å snekre en egen bardisk, med passende effekter og imponerende utvalg av øl fra mikrobryggerier. Imponerende at dette er gjennomført innen eksisterende budsjetter. Stemningen er det mennesker som står for, og den harde kjernen av sykehjemmets kvinnelige beboere slapp ikke juryen unna før vi var nesten en time på overtid.

(Saken fortsetter under bildet)

LILLE SOGN BAR: Kultur- og aktivitetsleder Linda Jeppesen serverte is med eggelikør.

Fotballpuben på Manglerudhjemmet har vært mye i media, så juryen var spent. Var stedet hausset opp? Baren er dekorert med fotballeffekter, og ved bardisken henger en gjeng mannfolk, Herreklubben. En halvrufsete bartender med The Who-skjorte og glimt i øyet serverer øl og drinker på løpende bånd. Stedets fysioterapeut, viser det seg. Juryen har vært mye på pub i sitt syndige liv, og har en viss forkjærlighet for selve opprinnelsen, den enkle, engelske public house, der herrene og damene har adskilte rom. Og ganske riktig: Kvinnene sitter med sine cocktails i damesalongen ved siden av, som ikke er mer adskilt enn at man kan snakke sammen. En herlig stemning gjør at man glemmer hverdagens bekymringer, og det faller seg naturlig å utveksle munterheter med gutta, slik man gjerne gjør på pub. Når det så viser seg at Herreklubben faktisk selv brygger sitt eget øl, bokstavelig talt, og at det i tillegg er av utmerket kvalitet, så blir dette tungen på vektskålen for juryen: Manglerudhjemmet går av med Kjøkkenskriverens uformelle, men høyst prestisjefulle pubkåring for 2017!  

(Saken fortsetter under bildet)

SKÅL: Ingenting å si på stemningen på puben på Manglerudhjemmet. Fra venstre: Olav Arne Pettersen, «bartender» Jonas Nermoen og Arvid Olaf Bjerkheim.

Slik foregikk testen

Forbundsleder Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet og Kjøkkenskriverens redaktør har i sommer foretatt en uhøytidelig kåring av utvalgte puber ved sykehjem i Oslo. Besøkene var avtalt på forhånd, og juryen fikk snakke med både pubansvarlig og sykehjemsbeboere.

Følgende kriterier har vært utslagsgivende for kåringen: Lokaliteter, stemning, barutvalg og miljø.

Fotballpuben på Unicare Manglerudhjemmet, som gikk til topps i kåringen, får akevittsmaking med Arnt Steffensen i premie. De andre pubene får tilsendt et signert eksemplar av Steffensens rykende ferske praktbok om akevitt, utgitt på Goliat forlag.

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR