Permittering og oppsigelse av lærlinger

– I forbindelse med finanskrisen mottar vi stadig spørsmål rundt grunnlaget for å permittere, si opp og heve kontrakter med lærlinger, sier Kristin Vik, samfunnspolitisk rådgiver i Delta.

Et brudd i læretiden er alvorlig for den det gjelder. For det første får det konsekvenser for når lærlingen kan avlegge sin fag- eller svenneprøve og planer for videre utdanning. For det andre vil en permittering medføre stor økonomiske belastninger fordi de fleste lærlinger har for lav inntekt til å ha rett på dagpenger. 

Opplæringskontorer og lærebedrifter har et særlig ansvar i slike situasjoner og må, så langt det er mulig, både sørge for at lærlingen får et faglig forsvarlig opplæringstilbud og finne alternative løsninger slik at man unngår stans i opplæringen.

Lærlinger skiller seg ut fra andre ansatte ved at de er tilsatt for å få opplæring innenfor en avgrenset tid. Bedriften har kontraktsfestet rett til å få økonomisk tilskudd for å ha lærlingen den avtalte tiden, og plikt til å gi opplæring i denne perioden. Bedriften bør derfor strekke seg langt for å unngå å permittere lærlinger og lærekandidater. 

 

I Opplæringslovas § 4-4 heter det:

Dersom lærebedrifta stansar eller utviklar seg på ein slik måte at ho ikkje lenger finn det mogleg å gi lærlingen eller lærekandidaten tilfredstillande opplæring skal ho melde frå til fylkeskommunen.

Når en bedrift ønsker å iverksette en permittering eller å heve en lærekontrakt med bakgrunn i manglende oppdrag er det Opplæringslovas § 4-6 som gjelder: Etter samtykke frå fylkeskommunen kan kontrakten hevast av både lærebedrifta og av lærlingen eller lærekandidaten dersom lærlingen, lærekandidaten eller lærebedrifta viser seg ute av stand til å halde frem i læreforholdet.

 

Om permitteringer

Det kan oppstå usikkerhet omkring lærlingens rettigheter hvis bedriften må gå til lengre permittering. Prinsippet er da at lærlingen først kan permitteres når det ikke lenger er mulig å fortsette opplæringen på en tilfredsstillende måte. Dersom bedriften likevel ser seg nødt til å permittere en lærling, skal det meldes fra til fagopplæringskontoret i fylkeskommunen slik at det midlertidige avbruddet i opplæringen kan registreres. For lærekontrakter i opplæringskontor er det kontoret som må melde inn permitteringen. I avbruddsperioden utbetales ikke lærlingtilskudd.  

Fylkeskommunen kan ikke godkjenne ny lærekontrakt i denne bedriften så lenge det er permittert en eller flere lærlinger i det samme faget fra bedriften. Opplæringskontorer kommer her i samme stilling som ordinære lærebedrifter.

 

Om oppsigelser ved nedbemanning

Når bedriften ønsker å heve lærekontrakten som ledd i en nedbemanning er det samme § 4-6,b som er aktuell.  Dette fordrer samtykke fra fylkeskommunen. Fylkeskommunen må derfor kunne være med og drøfte utvelgelsen av hvilke lærlinger som skal ha sin kontrakt hevet. Bestemmelser for lærekandidater og lærlinger er like.

 

For mer informasjon om vilkår for permittering og lønnsplikt under permitteringen, les mer på www.nav.no/page?id=284

      

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR