Sju krav til norske kommunepolitikere

Janicke Gurijordet er kjøkkensjef i Nøtterøy kommune. Smidsrød helsehus er et av de sykehjemmene i Norge som Forbrukerrådet trekker fram som forbilledlig når det handler om mat og måltider for eldre. Her sammen med Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet. Foto: Elisabeth Strøm.

Eldre brukere av pleie- og omsorgstjenester ikke bare fortjener, men har rett til et mat- og måltidstilbud som gir appetitt på livet. Dette er et ansvar som hviler aller tyngst på kommunene, mener Forbrukerrådet.

Sammen med Kost- og ernæringsforbundet fremmer Forbrukerrådet nå følgende krav:

1. Alle kommuner skal ha en mat- og måltidspolitkk som gir våre eldre appetitt på livet.

2. Alle mottakere av pleie- og omsorgstjenester må sikres et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud.

3. Det må legges vekt på å skape trivelige rammer rundt måltidene med fokus på sosialt fellesskap.

4. Det må legges til rette for individuelle ønsker og behov, innflytelse på matvalg og involvering av pårørende.

5. Det må gjennomføres regelmessige bruker- og pårørendeundersøkelser.

6. Viktigheten av det gode måltid må forankres hos ledelsen på sykehjemmet og i kommunen.

7. Alle ansatte må ha god forståelse av betydningen av god matomsorg for eldres helse og livskvalitet, og de må ha kompetanse på oppgavene som skal utføres.

Finnes forbilder

Sammen med Kost- og ernæringsforbunde har Forbrukerrådet besøkt en rekke sykehjem rundt om i landet de siste månedene. En rapport fra disse besøkene viser at små grep kan gi store forbedringer i matomsorgen. Åfjord helsesenter, Ørnes sykehjem og Smidsrød Helsehus er sykehjem som direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet trekker fram som de gode eksemplene. Her tilbys beboerne velsmakende og næringsrik mat, samtidig som det skapes fellesskap og gode måltidsopplevelser.

 

 Les hele saken på: forbrukerraadet.no.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR