Sommerens oppskrifter med bimi

Høysesongen for bimi er fra juni til oktober. Er du fortsatt usikker på hvordan du kan bruke grønnsaken, som både er god på smak og proppfull av næringsstoffer? Her får du tre sommerlige og smakfulle oppskrifter til sommerbordet, utviklet av matstylist Mette Mortensen.

Bimi er to grønnsaker i én fordi den er en krysning mellom kinesisk kål og brokkoli. Resultatet er en grønnsak proppfull av vitaminer og mineraler. Hele grønnsaken kan spises og dermed blir det heller ikke noe matsvinn.

Enkelt å spise sunt

Bimi er en allsidig grønnsak som gjør det enkelt og godt å spise sunt. Den er liten og delikat, og er full av smak. Smaken er nøtteaktig, og minner mer om asparges enn brokkoli. Den er en perfekt ingrediens i alt fra smoothies og pannekaker til wok og taco. Bimi er like god rå som kokt eller grillet.

– Bimi er perfekt for deg som er fan av brokkoli, men foretrekker en asparges sånn rent visuelt. Den er superenkel å tilberede, og kan lett grilles, dampes eller stekes til bruk i deilige salater og tilbehør, sier Mette Mortensen.

Bimi er er rik på antioksidanter og inneholder de viktige næringsstoffene vitamin A, kalium, jern, vitamin B6 og kalsium. Hvis du spiser en porsjon med 100 gram Bimi får du i tillegg i deg hele det daglige kravet til vitamin C. Den har et lavt sukkerinnhold og er fettfri.

Lokalprodusert i Lier

Bimi kommer opprinnelig fra Japan, hvor den ble skapt ved hjelp av normal hagebruksavl og er ikke genetisk modisfisert. Tanken var å avle en mer smaksrik grønnsak og skape en søt og mør stilk med god konsistens. I dag dyrkes grønnsaken i Norge på Huseby Gård i Lier. I sesongen høstes og selges det omtrent 300-400 kilo i uka.

– Etter å ha sett og smakt bimi fikk vi umiddelbart lyst til å dyrke den selv i Norge. Vi synes det er veldig spennende å prøve ut nye ting, og ikke minst ønsker vi å kunne tilby noe annet enn tradisjonelle grønnsaker. Vi er opptatt av å utvikle oss og være innovative, og da er det viktig å kunne tilby spennende og litt annerledes grønnsaker som bimi, sier Hans-Albert Huseby, femtegenerasjons bonde på Huseby Gård i Lier.

Grillet bimi med linser og urtesaus

(4 p)

Foto: Anne Valeur

Ingredienser:

Hurtigsyltet løk:

1 rødløk

2.5 dl kaldt vann

1.25 dl eplesidereddik

1.5 ts flaksalt

1 ss sukker

Linser:

225 g Beluga-linser (ev. Puy)

1 terning kyllingbuljong

Urtesaus:

2 ss kapers

1 beger crème fraîche

1 stor neve frisk mynte

1 stor neve frisk bladpersille

½ sitron

1 ts flaksalt

0.5 ts nykvernet pepper

Til servering:

2 pk. Bimi

1 ts olivenolje

0.5 ts flaksalt

1 neve pistasjnøtter

Slik gjør du:

  1. Skrell og skjær rødløken i tynne skiver og legg dem i et sylteglass. Bland vann, eddik, salt og sukker i en skål, rør om til sukkeret har løst seg opp og hell væsken over løken. La den stå i minimum 30 minutter før servering, aller helst over natten.
  • Kok opp en kjele med vann og legg i linser og buljong. La linsene småkoke til de er myke, ca. 20-25 min. Sjekk dem nøye mot slutten da de lett kan overkokes. De skal ha litt tyggemotstand.
  • Skyll kapersen, legg de i en foodprosessor sammen med crème fraîche, mynte og persille og kjør det sammen. Smak til sausen med sitronsaft, salt og pepper.
  • Varm opp en grillpanne på høy varme med litt olje og grill bimien i et par minutter til den har tydelige grillstriper, men fortsatt er sprø. Strø over litt flaksalt.
  • Smør urtesausen utover tallerkenene, legg på linsene og topp med grillet bimi. Avslutt med syltet rødløk, noen mynteblader og grovhakkede pistasjnøtter.

Bimi-taco med rødbethummus, salsa verde og dukkah

(4 p)

Foto: Anne Valeur

Ingredienser:

Syltet habanero-chili:

1 dl kaldt vann

0.5 dl eplesidereddik

0.5 ts flaksalt

1 ts sukker

5 habanero-chili

Dukkah:

100 g hasselnøttkjerner

50 g sesamfrø (gjerne en miks av svarte og hvite)

2 ss korianderfrø

1 ss spisskummenfrø

1 ts salt

½ ts nykvernet pepper

Rødbethummus:

1 liten rødbet

1 fedd hvitløk

½ sitron

1 boks kikerter

1 ss tahini

3 ss olivenolje

1 ts spisskummen

½ ts flaksalt

Salsa verde:

1 neve frisk koriander

1 neve frisk mynte

1 vårløk

1 jalapeño (ev. grønn chili)

3 ss olivenolje

1 lime

1 klype flaksalt

Til servering:

2 pk. bimi

1 ts olivenolje

8 tortillalefser

1 radicchio-salat (ev. ruccula)

2 lime

Slik gjør du:

  1. Bland vann, eddik, salt og sukker i en skål og rør om til sukkeret har løst seg opp.
  • Skjær habanero-chiliene i tynne skiver og legg dem i. La dem hvile i minst 30 minutter før servering.
  • Rist hasselnøttene brune i en tørr stekepanne på middels varme, gni av den brune hinnen og legg dem i en morter (ev. en foodprosessor).
  • Rist sesamfrøene gylne og koriander- og spisskummenfrøene til de lukter aromatisk, alle hver for seg, og legg dem sammen med hasselnøttene. Tilsett salt og pepper og knus alt til en grov miks. Hell dukkahen over i en serveringsskål.
  • Skrell rødbeten (bruk gjerne plasthansker eller smør hendene med litt olje først for å unngå misfarging av hendene) og skjær den i mindre biter. Legg den i en foodprosessor sammen med hvitløk og saften av sitronen og kjør det sammen til du har en grov mos.
  • Legg i kikerter, tahini, olje og spisskummen og kjør det sammen til du har en silkemyk puré. Smak hummusen til med salt og sett den til side.
  • Legg alle ingrediensene til salsa verden i en foodprosessor og kjør det sammen til en grov miks og hell det over i en liten skål.
  • Stek bimien i et par minutter på hver side i en stekepanne med olje til de er gjennomstekt, men fremdeles har god tyggemotstand.
  • Server bimi i lune tortillalefser med hummus, et par radicchio-blader, salsa verde, dukkah, syltet habanero og lime.

Tips! Både dukkahen og den syltede chilien holder seg i flere uker på et glass med lokk. Chilien må oppbevares i kjøleskapet.

Ovnsbakte egg med bimi og syltede sennepsfrø

(4 p)

Foto: Anne Valeur

Ingredienser:

Syltede sennepsfrø:

0.5 dl eplesidereddik

1 dl kaldt vann

0.5 ts flaksalt

1 ts sukker

2 ss gule sennepsfrø

1 laurbærblad

Ovnsbakte egg med Bimi:

1 beger crème fraîche

4 egg

2 ss frisk bladpersille (ev. dill)

1 ts revet muskat

1 ts flaksalt

1 pakke bimi

1 ts chilipulver

Brødpinner:

8 skiver brød

1 ss smør

Slik gjør du:

  1. Sylt sennepsfrøene kvelden før servering. Bland eddik, vann, salt og sukker i et lite sylteglass og rør om til sukkeret har løst seg opp. Legg i sennepsfrøene og laurbærbladet, skru på et lokk og sett glasset i kjøleskapet over natten.
  • Forvarm ovnen til 180 grader med en langpanne på nest nederste rille.
  • Legg en toppet spiseskje crème fraîche i bunnen av fire små ildfaste former og knekk i et egg i hver. Strø over litt finhakket persille, en klype muskat og salt. Legg i et par bimi-stilker i hver og en spiseskje til med crème fraîche.
  • Sett formene i langpannen og hell i nok kokende vann til vannbadet når 1/3 opp på kanten av formene. Stek dem i 15-20 minutter til eggehviten er stekt, men eggeplommen fortsatt er rennende.
  • Løft formene veldig forsiktig ut av vannbadet og sett på tallerkener.
  • Stek brødskivene i en stekepanne med smør på middels varme til de er gylne og sprø på hver side og skjær dem i pinner.
  • Server eggene toppet med litt ekstra persille, syltede sennepsfrø og en klype chili. Brødpinnene legger du ved.

Kilde: pressemelding

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR