St. Olavs Hospital hedres for bruk av økologiske råvarer

St. Olavs Hospital har fått Matprisen 2014. Sykehuset gikk til topps i klassen årets enkeltvirksomhet, og slo blant annet en restaurant med to Michelin-stjerner.

20 prosent av maten som serveres til pasientene ved St. Olavs Hospital er økologisk. Her er ikke mat et nødvendig onde, men en av bærebjelkene i behandlingstilbudet, kan vi lese på sykehusets nettsider.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: Sykehuset får Matprisen for på en utmerket måte å sette likhetstegn mellom mat og helse, for å dele sin kunnskap, og for å fungere som en ledestjerne for landets øvrige sykehus. Kjøkkensjef Gunnar Kvamme i Avdeling Mat og Café var rørt og veldig glad for å ha fått prisen.

Tolv år med økologisk

– Vi har holdt på med økologisk mat i tolv år, og det ligger mye arbeid bak å komme dit vi er i dag. Da er det hyggelig at noen ser det. Dette inspirerer til videre arbeid, både for de ansatte og meg, sier Kvamme.

Konkurransen om prisen var knallhard. Blant de nominerte var også Maaemo, en restaurant med to stjerner i Michelin-guiden.

Passer sykehusets miljøprofil

Interessen for økologisk mat virker å øke stadig i Norge. Kvamme og kjøkkenpersonalet har jobbet jevnt og trutt, også for å påvirke matprodusentene. Gjennom prosjektet «Fra jord til bord» har de satt mål for både kortreist og økologisk mat, og det gjelder produkter som potet, melk, ost og egg. Leverandørene har vært nødt til å tilpasse seg kravene fra kjøkkenet ved St. Olav, men samtidig er de sikret en stor kunde. Sykehuset bruker for eksempel hele 220 tonn poteter i året.

Bærekraftige menyer

Matprisen 2014 ble delt ut til fem mataktører som alle har gjort en spesiell innsats for å fremme bruk av større andeler av økologiske råvarer i bærekraftige menyer. Prisen er resultatet av et samarbeid mellom ØQ – økologiske foregangsfylker og Debio. Den deles ut som et svar på den økende interessen og debatten rundt mat, matsikkerhet og miljø, og for å hedre enkeltpersoner og bedrifter som tar miljø, helse og dyrevelferd på alvor.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR