Stolte prisvinnere i Det Norske Måltid

Finalejuryen besto av professor ved Nofima Einar Risvik, (juryleder), Wenche Andersen (TV2), Kjartan Skjelde (Tango/TV3), Guro Helgesdotter Rognså (Grastronomisk Institutt) og Lars Erik Vesterdal og Anders Isager.

11 finalister har gått helt topps i landets viktigste kåring av kvalitetsprodukter. Vinnerne kommer fra 13 av landets 19 fylker. – Flere regioner utmerker seg og det er ekstra gledelig at det er økende interesse for å delta, uttaler juryleder Einar Risvik, seniorforsker ved Nofima.

Risvik legger til at det i 2015 var rekordmange produkter med høy kvalitet og det gjorde juryarbeidet ekstra utfordrende. Det har vært små marginer, Produktene er vurdert etter smak, konsistens, utseende og regional forankring.

Med seg i juryen hadde han Wenche Andersen (TV2), Kjartan Skjelde (Tango/TV3), Guro Helgesdotter Rognså (Grastronomisk Institutt) og Lars Erik Vesterdal og Anders Isager.

Her er vinnerne i de ulike kategoriene:

Årets sjømat oppdrett:

Salma Loin fra Salmon Brands AS gikk helt til topps.

Juryen uttaler: Design, teknologi og produkt gir inntrykk av ypperste kvalitet, lukter friskt av sjø og har en ren og god smak. SALMA representer innovasjon i norsk matproduksjon på en fantastisk måte.

Årets sjømat, villfanget:

Ulkefilet fra Domstein sjømat AS.

Juryen uttaler: Brukervennlig pakning og produkt gjør en for mange ukjent råvare tilgjengelig for et stort publikum. Lukter storhavet på en tiltalende måte og smaker nydelig.

Årets sjømat, foredlet:

Grava regnbuørret fra Leiren Laks.

Juryen uttaler: Et kvalitetsprodukt med moderne uttrykk, basert på tradisjoner utviklet gjennom generasjoner. Lukter og smaker mildt og behagelig og er lett å presentere delikat.

Årets Det grønne, naturelle:

Skitne Gulerøde fra J & J Wiig DA.

Juryen uttaler: Forteller historien om produktet i klartekst gjennom pakningens budskap. Med sitt naturlige utseende, jevne størrelser og usminkede smak var juryen aldri i tvil.

Årets kjøtt:

Jæren smak Ribbe fra Prima Jæren AS.

Juryen uttaler: Vinneren har med dette produktet virkelig vist at ”det går an”. Fortellingen om kjøttets geografiske opphav gjør sammen med kjøttfylde, marmorering, mørhet og smak et perfekt produkt.

Årets Kjøtt foredlet:

Skinka frå Suldal, fra Fjellmat frå Suldal AS.

Juryen uttaler: Gode råvarer, produksjon og modning i fantastisk natur gjør at produktet hevder seg blant de beste, uttrykket ”smelter på tunga” blir ofte brukt når skinken serveres.

Årets meieriprodukt, foredlet: Vinneren er Røros rømme, fra Rørosmeieriet AS. Juryen uttaler: Magisk, perfekt, unikt. Treffer blink med utseende, smak og konsistens. Kvalitet i alle ledd, med utgangspunkt i en ukuelig respekt for råvarens spesielle egenart.

Årets ost:

Årets vinner er Valdres Ost Fosheim, fra Valdresmeieriet AS.

Juryen uttaler: God aroma, kompleks smak, særegne saltkrystaller og en karamellaktig god ettersmak. Emballasjen er lekker og gir god informasjon om prosessen som ligger bak.

Årets Godbit:

Vinneren er TREAK, fra Ekta Gødt DA.

Juryen uttaler: Godbiten er en helt ny kombinasjon av råvarer fra vill natur og norsk landbruk. Eldgamle tradisjoner forteller om egenskaper som kurerte sykdommer og er beskrevet som fjellheimens godteri.

Årets Det grønne, foredlet:

Økologisk Rød Aroma Eplemost, Fra Dyre Gård.

Juryen uttaler: Produktet har en lekker emballasje og gir et eksklusivt inntrykk. Lukt og smak er nydelig, med god sødme og med tydelig aroma fra råvaren.

Årets tradisjonsøl:

6060 Lys Øl, fra Grim & Gryt Økobryggeri AS.

Juryen uttaler: Med utgangspunkt i landets mange ølbryggertradisjoner, står vi her overfor et produkt som virkelig reflekterer dette. God balanse av aroma, smak, friskhet og lukt. Ølet oppleves særdeles behagelig å drikke.

Publikumsprisen:

Skitne Gulerøde fra J & J Wiig DA.

Dette er en pris der vinneren er stemt frem blant finalistene av de 520 gjestene i salen under finalegallaen til Det Norske Måltid, i regi av DnB.

Kilde: Pressemelding fra Det norske måltid

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR