Storsatsning for å trygge maten

17.desember åpnet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og fiskeriminister Elisabeth Aspaker en unik forskningshall – Patogen Pilot Plant. Her kan forskere studere livsfarlige bakterier i et realistisk produksjonsmiljø for å forebygge alvorlige matforgiftninger.

– Det startet med en idé for omtrent 15 år siden. Vi så et stort behov hos så vel industri som forskning og utdanning for å etablere en fasilitet der sykdomsfremkallende bakterier kunne studeres under produksjon av mat, forteller Helga Næs, forskningssjef for området Trygg og holdbar mat ved Nofima i en pressemelding.

I 2005 ble patogenlaboratoriet på Nofima bygget om og rustet opp til «minifabrikk» for spekepølseproduksjon. I kjølvannet av E.coli-utbruddet i morrpølse i 2006 ble det satt i gang et forskningsprosjekt i «minifabrikken». Hensikten var å studere effekt av endringer i resept og prosesstrinn for å redusere faren for farlige E.coli i spekepølser. Forskerne kom fram til at bl.a. mild varmebehandling av pølsene, (43 °C) i 48 timer, gjør dem tryggere.

Den nye patogene prosesshallen fyller behovet for å kunne jobbe med alle typer risikoprodukter og bakterier i fareklasse 3, det vil si de farligste matbårne bakteriene.

Her vil forskerne kunne produsere, pakke og lagre mat av ulike slag, tilsette bakterier, undersøke hvordan de oppfører seg, og ikke minst utvikle metoder som sikrer trygg mat.

– Det oppstår stadig nye varianter av bakterier. En viktig oppgave for forskerne blir å øke kunnskapen om bakterienes evne til å tilpasse seg endrede resepter og prosesser i matproduksjon, sier Næs.

BILDETEKST
Landbruks-og matminister Sylvi Listhaug (bildet) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker sto for åpningen av den nye forskningshallen – Patogen Pilot Plan på Ås. Departemenetet har bevilget 25 millioner kroner til et femårig forskningsprogram som skal forebygge E.coli-baterier og Listeria i maten.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR