Sunn mat selger

Den kommunale svømmehallen i Sandefjord har fjernet de mest usunne matvarene fra kiosken. Omleggingen blir godt mottatt av badegjestene. Foto: Merete Vonen.

I fjor bestemte kommunepolitikerne i Sandefjord at den mest usunne maten skulle ut av den offentlige svømmehallen. Dette til tross for protester. Nå viser det seg at sunn mat selger.  – Mange med meg nyter nå å svømme uten eimen av frityr i hallen, sier Laila Røsholt Rød.

Tekst: Elisabeth Strøm

Institusjonskokk Laila Røsholt Rød laget bølger da hun i et leserinnlegg i Sandefjords Blad klaget på utvalget i svømmehall-kiosken. Budskapet hennes var at mat som serveres i offentlige idrettshaller og svømmehaller bør følge de offentlige kostrådene fra Helsedirektoratet, ut fra et helseperspektiv.

Rød bruker svømmehallen regelmessig til trening. Etter svømmingen er neste stasjon kiosken for påfyll. Der fristes badegjestene av pølser, sjokolade, slush i alle regnbuens farger, brus, is og pommes frites. Trebarnsmoren som har et høgskolestudium i overvektsproblematikk blant barn og unge, mener et besøk i svømmehallen viser at unge med noen kilo for mye har blitt mer reglen enn unntaket her til lands.

– Hvordan kan vi voksne hjelpe de unge med å velge riktig mat, spurte hun i Kjøkkenskriveren for nøyaktig et år siden.

Ni mot to stemmer

Kost- og ernæringsforbundet fulgte opp saken, både med leserinnlegg i lokalavisa og kontakt med kommunepolitikere. Resultatet ble at rådmannen fremmet en innstilling om at den mest usunne varene i kiosken skulle fjernes. Dette ble vedtatt med ni mot to stemmer i Kultur- og fritidsutvalget. I vedtaket het det blant annet at «Varer som er spesielt lite sunne på grunn av høyt innhold av fett, salt og sukker fjernes fra sortimentet. Det vil i praksis først og fremst bety at en fjerner varer som pommes frites og slush».

Pølser av det sunne slaget

Like over nyttår slo Sandefjords Blad opp at omleggingen har vært positiv. Sunn mat selger. Frykten for omsetningssvikt i kiosken har heller ikke slått an.

– Det ser ut som vi skal nå budsjettet, selv om de mest populære produktene nå er borte, sier Tom Erik Sætervik som er fungerende leder i svømmehallen, til avisa.

Fortsatt kan man få kjøpt både brus, is og pølser i kiosken. Men pølsene er av det sunne slaget, med tilbud om grovt brød. I tillegg selges det frukt, YT-produkter, knekkebrød med pålegg, nudler og yoghurt. Forsøk med brødskiver slo ikke an. Svømmehall-ledelsen leter fortsatt etter de beste alternativene i den sunne skalaen.

Slå et slag for folkehelsa

Laila Røsholt Rød hadde egentlig tenkt å legge saken død etter innlegget i avisa.

– Det tar mye energi å være engasjert og brenne for slike saker. Jeg møtte mye motbør fra svømmehallen sin side. Det var her Kost- og ernæringsforbundet kom inn på sidelinjen og ga med uventet drahjelp. Denne saken viser at det er mulig, spesielt når man står sammen for en gode sak, sier Rød.

Hun er glad lukten av pommes frites er ute av svømmehallen, og at tilbudet i kiosken har blitt sunnere.

– Det er mange som har lav eller mangelfull kompetanse om mat og kosthold. Derfor er det viktig at vi som faktisk kan ernæring ikke undervurderer hvor viktig det er å vise engasjement og si vår mening. Når det gjelder å slå et slag for folkehelsa har både vi som medlemmer og Kost- og ernæringsforbundet som organisasjon mye å bidra med, avslutter Laila Røsholt Rød.

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR