Talenter konkurrerer i nordisk mesterskap

TEAM NORWAY: Aurora Marie Iversen, Souwen Gbamou, Mari Soleim Brennhaugen og Synva Gjerde Knapstad. Foto: NH Reiseliv

Fredag 21. og lørdag 22. april arrangeres nordisk mesterskap for kokke- og servitørlærlinger. I år er det Norge og NHO Reiseliv som er vertskap, og mesterskapet foregår ved Norsk Restaurantskole i Oslo. Både næringsliv og regjeringen var til stede ved åpningen av konkurransen.

 

– Det er utrolig stas at neste generasjons nordiske kokker og servitører samles her i Oslo, og vi gleder oss til å være vertskap for dette prestisjefulle mesterskapet. Konkurransen samler de beste kokke- og servitørlærlingene i Norden. Det er et arrangement som kaster lys over nordisk gastronomi, som kommer til å bli mer og mer ettertraktet på verdensbasis, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv i en pressemelding. 

REKRUTTERING: – Konkurransen er en god rekrutteringsarena for vår næring ved å vise fram de fantastiske mulighetene den gir, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv

 

Også i år er de nordiske nasjonene representert ved to lag – ett kokkelag og ett servitørlag – hvert bestående av to personer. Det er servitørlærlingene Aurora Marie Iversen og Souwen Gbamou, og kokkelærlingene Synva Gjerde Knapstad og Mari Soleim Brennhaugen som representerer Norge under mesterskapet. Både Knapstad og Brennhaug går i læra hos mesterkokk Arne Brimi, og de arbeider for tiden som lærlinger på restaurantene Vianvang og BrimiBue. 

 

Næringsliv og regjeringen rundt bordet  

 

Deler av konkurransen foregår med en fullsatt sal med sultne gjester. De får gleden av å smake på maten lagene forbereder og å oppleve servicen fra de unge servitørtalentene. Rundt bordet sitter blant annet nasjonenes ambassadører til Norge, Oslo-ordfører Marianne Borgen og Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen.

 

Landbruks- og matminister Sandra Borch og viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie, åpnet mesterskapet i dag.

 

– Det nordiske mesterskapet er viktig av mange grunner: for rekruttering til kokk- og servitørfagene, for næringen, for det nordiske samarbeidet – og ikke minst for den enkelte deltaker selv, sier Hauglie. 

 

Mesterskapet er i gang! https://www.nhoreiseliv.no/vi-mener/utdanning-kompetanse/nyhet/2023/nordisk-mesterskap-er-i-gang/

«Mysterieboks»-utfordring 

 

Kokkelagene skal blant annet bedømmes på menyoppsett, forberedelse av mat, smak og hygiene. I tillegg vil kokkelærlingene få en «mysterieboks»-utfordring, hvor de får utdype og vise frem sine kreative ferdigheter. Servitørlærlingene konkurrerer i alt fra borddekking og serviettbretting, til presentasjon av champagne og vinparring til maten, så vel som service og interaksjon med gjestene, blant annet mens de flamberer.  

 

Årets hoveddommere er Mathias Toresen (servitør) og mesterkokk Christer Rødseth (kokk). I tillegg er det tre mise-en-place-dommere og to blinde dommere. 

 

En viktig rekrutteringsarena 

 

Mesterskapet, som for første gang ble avholdt i 1981, har i over 40 år vært en viktig arena for å fremme og utvikle nordiske talenter innenfor både kokk- og servitørfaget. I år åpner vertskapet dørene for at en stor gruppe elever kan observere deler av konkurransen på mesterskapets første dag. 

 

– Mesterskapet er også en god rekrutteringsarena for vår næring ved å vise frem de fantastiske mulighetene den gir. Vi har derfor invitert skoleelever fra Oslo og Viken til “Åpen dag”, hvor de får muligheten til å prøve seg på ulike oppgaver og teknikker – trygt geleidet av elever ved Norsk Restaurantskole og fjorårets norske gullvinnere fra Britannia hotel, Ingrid Aas og Fredrik Totland. Å åpne dørene for at barn og unge kan delta vil forhåpentligvis inspirere dem til å følge samme vei som disse inspirerende konkurrentene, sier Krohn Devold.  

 

Fårikålen i ny drakt 

 

Årets tema for konkurransen er «tradisjon», og deltakerne skal blant annet utfordres til å lage en rett med den tradisjonelle norske retten fårikål.  

 

–  Fårikålretten er en folkekjær rett i Norge, men heller ikke uvanlig i de andre nordiske landene. Det nordiske kjøkkenet domineres i dag av gode tradisjonsretter som gjerne får en ny moderne drakt, og nettopp det skal også årets deltakere utfordres til å gjøre. Jeg gleder meg veldig til å se hva de disker opp med, avslutter NHO Reiseliv-direktøren.   

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR