Tidspress på kjøkkenet

Hver tredje arbeidstaker i Norge synes de har for liten tid til å gjøre jobben sin skikkelig, ifølge en rapport fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø- og helse (Noa).

Lærere, sykepleiere og pleie- og omsorgsansatte sliter aller mest med følelsen av at tiden ikke strekker til på jobben. Men også elektroingeniører, logistikere, kokker, sosionomer og barnevernpedagoger sier at knapphet på tid er et problem. 

– Mange mener nok de ikke har tilstrekkelig tid til å utføre det de mener er rimelig behandling av pasienter, kunder eller klienter. På sett og vis er dette bra, fordi det betyr at folk ikke gir blaffen, sier seniorforsker Robert Salomon i Arbeidsforskningsinstituttet (Afi) til Dagbladet.

 

Smerter
For første gang gis det et detaljert og samlet bilde av hvordan norske yrkesaktive i ulike yrker beskriver arbeidsforhold og arbeidsrelaterte helseplager. Det er ingen dramatiske endringer i arbeidsmiljøet, men på flere områder kan vi se en bedring de siste 10 – 15 årene. Selv med en positiv utvikling av arbeidsmiljøet, er det betydelige forskjeller mellom kvinner og menn, mellom unge og gamle og mellom de ulike yrkesgruppene. Det er et gjennomgående inntrykk at de som opplever størst belastninger i arbeidslivet, også opplever mest arbeidsrelaterte helseplager.

Arbeidere som mener de ikke har nok tid til å gjøre jobben godt nok, er mer plaget av smerter i nakke, skuldre og øvre rygg enn de som sier de har nok tid. Nesten halvparten av alle yrkesaktive sier de minst én gang i uken har så mye å gjøre at de må droppe lunsjen, jobbe overtid eller ta med seg arbeid hjem. Totalt sett oppgir hver tredje yrkesaktive at de føler seg fysisk utmattet etter endt arbeidsdag.

 

Stor belastning gir arbeidsrelaterte plager
De mest belastede yrkesgruppene, når en ser alle typer arbeidsrelaterte plager under ett, er gruppene med renholdere, servicepersonell i hotell-, restaurant- og frisørfag, samt kokker og kjøkkenassistenter. Plagene gjelder i særlig grad muskel- og skjelettsmerter. De samme tre yrkesgruppene rapporterer også en høy forekomst av flere arbeidsmiljø-belastninger – og da spesielt psykososiale og organisatoriske belastninger. Dette er belastninger som kan ha stor betydning for muskel- og skjelettsmerter.

Mest plager av forskjellig art oppgir sysselsatte i primærnæringene, operatører i næringsmiddelindustrien og ufaglærte. Det sammensatte bildet av mangfoldige plager sammenfaller med arbeidsmiljø med høy forekomst av flere belastende faktorer av ulik art.

   

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR