Ubetjent kantineløsning i Halden kommune

VAREAUTOMAT: Henning Andressen (t.v.) fra Halden sentralkjøkken har ansvaret for de åtte vareautomatene som er plassert rundt om i kommunen., Her sammen med kollega Lars Thomas Buer.

Halden kommune har tatt i bruk en vareautomat som sentralkjøkkenet drifter. Dermed får ansatte på kommunens institusjoner, pasienter og pårørende tilbud om både påsmurt, salat og dagens middag til en rimelig penge.

Tekst og foto: Elisabeth Strøm

Matpakke trenger ikke være alternativet selv om arbeidsgiver mener betjent kantine for ansatte er ulønnsomt.

Henning Andressen er på sin første runde denne fredagen. På Halden Helsehus fyller han opp vareautomaten med drikke, mellommåltider, påsmurte bagetter og salater. Kommunen har åtte automater utstasjonert, og sentralkjøkkenet har avsatt ca ett årsverk til jobben. Etter Helsehuset går turen innom ulike sykehjem, institusjoner og rådhuset.

Henning Andressen starter dagen kl. 06.30 på sentralkjøkkenet. Der smører han og pakker maten som senere skal kjøres ut. Etter at automatene er fylt opp er det tilbake til kjøkkenet hvor han deltar i den daglige driften.

– Jeg har jobbet på kjøkkenet i seks år, og det siste året har jeg hatt ansvar for vareautomatene. Jeg liker variasjon og synes egentlig det er veldig fint å få farte litt rundt i løpet av arbeidsdagen, sier han.

Fristelser på intranett

Vareautomatene kommunen endte opp med å kjøpe leveres av v:aroma. Det var litt prøving og feiling i starten for å finne riktig og hensiktsmessig emballasje og vareutvalg. Maskinene de valgte å gå for er laget slik at de er fleksible i forhold til produktstørrelse med skillevegger som kan flyttes.

– Det er også plass til varmmat. Mange ansatte kjøper mat fra automaten og varmer den opp på avdelingen, hvor de fleste har mikrobølgeovn. Skulle ovnen stått ved automaten, ville det krevd både ekstra plass og renhold, forteller assisterende kjøkkensjef Lars Thomas Buer, som er med på runden for anledningen.

BESTSELGER: Påsmurt bagett til 45 kroner er et populært og rimelig lunsjvalg for ansatte, forteller assisterende kjøkkensjef Lars Thomas Buer ved Halden sentralkjøkken.

Helsehuset er nyoppusset, og vareautomaten har fått plass i foajeen. Her går det mest i bagetter, rundstykker og pizza. Bagettene selges for 45 kroner. Halden kommune krever ikke at salget skal gå med overskudd. Buer anslår at de har omsatt i underkant av en million kroner på automatene det siste året.

– Det er potensial for å selge mer hvis vi markedsførte tilbudet bedre. For eksempel kunne vi lagt ut bilder av ukens matretter på intranett. Det er noe vi har planer om å gjøre, sier Buer.

Kjøkkenet har spurt ansatte om hva de ønsker av tilbud. Tilbakemeldingen viste for eksempel at det holder med salat to dager i uka.

– Å selge overskuddsmat fra sentralkjøkkenet er noe vi ønsker å få til. Både lapskaus, pasta og gryteretter har vi prøvd. Vi er fortsatt i testfasen. Plassen i maskinen begrenser litt hva vi kan tilby, sier Buer.

– Vil du anbefale slike vareautomater til andre institusjoner som ikke prioriterer en betjent kantine?

– Absolutt. Det eneste som ikke har fungerer helt optimalt er betalingsløsningen. Vi har hatt problemer når kundene skal tappe med bankkortet sitt. Vi ønsker ikke at brukerne skal ha en negativ opplevelse når de bruker vareautomaten, så vi håper på en løsning, avslutter Lars Thomas Buer.

Nye løsninger på vei

Cecilie Jernæs Arildset (bildet), salgs- og markedssjef i v:aroma beklager dette og sier nye løsninger er på vei.

­– Alle banker som utsteder kontaktløse Visa-kort, har satt en grense for hvor mange slike transaksjoner som kan gjennomføres. Hvis du bruker denne funksjonaliteten ofte, blir man bedt om å taste kode for å bevise at du er eier av kortet. Dette er lagt inn av banken for å sikre brukerne mot svindel og tyveri. Har man uflaks så kan det hende at du er på denne transaksjonen når du handler på automaten, sier Arildset, og legger til:

– Maskinene har også Apple Pay og Google Pay som ikke krever pin. Den erstatter fysiske betalingskort og kontanter med en metode som er enklere, tryggere, sikrere og helt privat.

 

 

 

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR