Utkast til nye kostråd lagt fram

Nasjonalt råd for ernæring har nå lagt fram forslag til nye kostråd. Forslaget er forankret i omfattende vitenskapelig dokumentasjon om sammenhengen mellom mat og helse.

 

{F6AA7E35DF5C}Utkast til rapport om nye kostråd er ferdig og sendes ut på en kommentarrunde før Nasjonalt råd for ernæring ferdigstiller den, heter det på matportalen.no

 

De foreslåtte kostrådene er mer konkrete enn tidligere. En arbeidsgruppe i regi av Nasjonalt råd for ernæring har i tre år arbeidet med en grundig gjennomgang av forskningsresultater som viser sammenhenger mellom inntak av ulike matvarer og forskjellige sykdommer. Disse resultatene vil utgjøre grunnlaget for å formidle kostråd til folk flest og utvalgte grupper med spesielle kostholdsutfordringer.

 – Det viktigste målet for kostrådene er at folk flest skal ha et godt grunnlag for å sette sammen et kosthold som kan forebygge kroniske sykdommer, sier professor Haakon Meyer, leder av Nasjonalt råd for ernæring.

Konkrete resultater

Den nye gjennomgangen av dagens dokumentasjon viser at de kostrådene som har vært gitt tidligere, har vært svært fornuftige.

– Men vi kan i dag si noe mer om hvilke mengder som anbefales av for eksempel fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt og fullkorn, påpeker professor Rune Blomhoff som har ledet ekspertgruppen. Han er leder for Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

De 13 foreslåtte rådene er basert på en helhetlig vurdering av dokumentasjonsgrunnlaget. Rådene er hovedsakelig utarbeidet for å forebygge kroniske sykdommer hos friske voksne. De er basert på en helhetlig vurdering som tar hensyn til mange sykdommer, matvarer, drikke og fysisk aktivitet. Kostrådene kan praktiseres og innpasses i et norsk kosthold på ulik måte basert på den enkeltes ønsker og valg.

Ifølge Verdens helseorganisasjon kan en betydelig del av de store kroniske folkesykdommene forebygges ved å bedre kostholdet, øke fysisk aktivitet og redusere røyking. Dette gjelder hjerte- og karsykdommer, flere kreftsykdommer, type 2-diabetes, overvekt og fedme.

Systematisk arbeid

Kostrådene i denne rapporten er basert på den internasjonalt anerkjente prosedyren definert av World Cancer Research Fund.

 – Det er et unikt, systematisk, uavhengig og svært grundig vitenskapelig arbeid som ligger bak denne rapporten. Når den er ferdigstilt etter kommentarrunden, vil den danne et godt grunnlag for myndighetenes arbeid med kosthold og ernæring, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Les rapporten her: http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00290/Kostr_d_for___fremm_290779a.pdf

{F6AA7E35DF5C}

 

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR