– Vi er der for pasienten

Sykehuset Telemark i Skien har fått grønt lys av Arbeidstilsynet for å prøve ut en turnus hvor tre kokker på post går 12-timersvakter. –Vi ønsker å ivareta pasientene på best mulig måte. Samtidig vil vi gi våre ansatte mere fleksible arbeidstidsordninger, sier Wenche Røstad, enhetsleder ved sykehusets matseksjon.

Tre kvinnelige kokker er nå ansatt i den omstridte turnusen. To av dem er ansatt i full stilling. Dette innebærer ni 12-timersvakter i løpet av tre uker. Den tredje er ansatt i 35 prosent stilling som kokk. Hun jobber en dag i uken og hver tredje helg. Resten av hennes stilling er ved en annen enhet.

–Vi lyste ut stillingene internt og de som søkte er i en livssituasjon hvor de gjerne ønsker en litt annerledes arbeidstidsordning. Felles for dem er at de har voksne barn, god helse og har behov for mer sammenhengende fritid, sier seksjonsleder Ann Iren Skjemstad.

Hun legger til at en slik turnus ikke passer for alle. Den passer heller ikke hvor som helst. Disse stillingene er blant annet knyttet til en stor kirurgisk sengepost hvor det stadig kommer inn nyopererte pasienter. På et slikt sted fungerer det godt at kokkene er på jobb fra klokken 08. 00 til 20.00 og tar alt ansvaret for mathåndteringen.

–Dette handler om å få rett kompetanse på rett plass. Med denne ordningen vil kokkene avlaste pleierne slik at de får utført sine oppgaver. Det er heller ikke å komme bort fra at denne ordningen også har et hygieneaspekt, sier Skjemstad.

Alternativet til langvaktene var å opprette flere deltidsstillinger. Dette var ingen ønskesituasjon for Sykehuset i Telemark i Skien.

-6 timers arbeidsdag er ikke god personalpolitikk. Over tid har vi opplevd ansatte som ønsker å jobbe i helger og på kveldstid for å ta det ut i fritid midt i uka. 12 timersvakter er ypperlig for ansatte som ønsker å jobbe full stilling og som samtidig ønsker å ha denne muligheten, mener de to lederne.

Det beste for pasientene

Både for Skjemstad og Røstad er det viktig å få fram at turnusen i første rekke handler om å legge til rette for det beste for pasientene. De får et bedre og mer fleksibelt mattilbud med denne løsningen. Dessuten er ordningen mer effektiv, gir bedre kontinuitet og den beste kvalitet for pasienten.

–Pasientene får et helt annet tilbud nå. De er ikke bundet opp til matservering på faste tidspunkt gjennom døgnet. De får bistand og veiledning under måltidene og tilbud mellom måltidene, sier Røstad.

Gode pauser

Saken ble omtalt i Dagens Næringsliv i april. Der ble det gjort et poeng av at Arbeidstilsynet har godkjent en turnus som Fagforbundet og LO frarådet. Hovedargumentet til Fagforbundet er at arbeidstakere skal holde fra karrierens begynnelse til arbeidslivets slutt. Derfor er det viktig ikke å tøye den daglige arbeidstiden.

Arbeidstilsynet avslår normalt vakter over 10, 5 timer fordi det er for belastende for den enkelte. I denne saken argumenterer de med at det i denne aktuelle turnusen er lagt opp til to pauser på 30 minutter i løpet av arbeidsdagen, noe som korter ned den effektive arbeidstiden. Samtidig viser tilsynet til at den enkelte kokk kun skal jobbe to langvakter på rad og at den ikke omfatter nattarbeid.

–Vi har forståelse for Fagforbundets argumentasjon. Likevel er det viktig å få fram at dette er frivillig og ønsket av dem som har søkt. Dermed tror vi ikke turnusen oppleves belastende, sier Skjemstad.

Modningsprosess

I oppslaget i Dagens næringsliv ble det også gjort et poeng av at Fagforbundet sier nei til at medlemmene skal gå 12 timersvakter på kjøkkenet, men sier ja til 24-timersvakter for ambulansepersonell.

–Det er et paradoks. Samtidig tror vi dette med langturnus er noe som må modnes både i arbeidslivet og samfunnet forøvrig. Vi har forskjellige behov i ulike livsfaser og det setter også sitt preg på vår tilknytning til arbeidslivet. Vi har fått dispensasjon fra Arbeidstidssynet for å prøve ut dette i ett år. Forhåpentligvis lykkes vi. Hvis ikke, så skal ingen komme å si at vi ikke har prøvd, sier Wenche Røstad og Ann Iren Skjemstad ved Sykehuset Telemark.

Bildetekst: Enhetsleder Wenche K Røstad, enhetsleder kirurgisk avdeling Anita Håland, kokk Lene Solum og kokk Fredrikke S. Standal.

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR